13 °C Budapest

600 ezres fizetés, diploma nem kell: rengeteg szakácsot keresnek

2018. október 20. 13:02

Óriási a munkaerőhiány, nehéz helyzetben vannak az éttermek: nehezen találnak felszolgálót, pultost vagy szakácsot. Nem véletlen, hogy van olyan vendéglő, ahol nem elvárás az sem, hogy a leendő munkavállalónak legyen tapasztalata. Igaz, a kezdők nem is keresnek annyit, mint a tapasztalt munkaerő. Találtunk olyan hirdetést, ahol a szakács-konyhafőnöknek havonta 600 ezer forintot fizetnek.

A nyáron sokat lehetett olvasni arról, mekkora gondot okoz a vendéglátóhelyeknek a munkaerőhiány, milyen nehezen találnak pultost, felszolgálót vagy épp szakácsot.

Itt a környéken mindenki megadja az 1000-1200 forintot óránként, azaz, aki akar dolgozni, képzettség nélkül is megkereshet 400 ezer forintot havonta. Csak éppen nincs meg a hajlandóság

- mondta a Népszavának még május végén egy balatonlellei vállalkozó. Nem csak a Balatonnál, a fővárosban, és vidéki városokban is nehéz munkaerőt találni. Az interneten rengeteg helyre keresnek szakácsokat, a fizetések pedig változatos képet mutatnak. Találtunk olyan esztergomi helyet, ahol pályakezdők jelentkezését is várják, "mivel a nyugodt téli időszakban könnyen belejöhetnek a jelentkezők a szakma rejtelmeibe" - áll a hirdetésben. A nyelvtudás sem elvárás. A munkavállónak havonta nettó 180 ezret fizetnének.

Budapesten legalább 300 ezres lehet keresni

A Pénzcentrum által talált hirdetéseket böngészve jól látszik, hogy egy 3-5 év tapasztalattal rendelkező szakács általánosságban nettó 300-360 ezres fizetésre számíthat.

Az egyik 1. kerületi étteremben heti 4 napot kell dolgozni, reggel 9-től éjjel 11 óráig. A fizetés 1400 Ft/óra, plusz ehhez jön még a forgalom utáni jutalék. Azt írják, összességében havonta nettó 320-380 ezer forintot lehet keresni.

Az egyik 22. kerületi családi étterembe is szakácsot vennének fel, a munkaidő reggel 10-től este 22-ig tart, és minden második hétvége szabad. A tapasztalattal rendelkező szakács havonta 300 ezer forintot kereshet.

Ugyancsak 300 ezret lehet keresni a Don Pepe Étteremlánc 11. kerületi éttermében. Havi 15-17 napos munkarendben kell dolgozni, és amennyiben szükséges, szállást is biztosítanak a leendő munkavállalónak.

Egy budapesti belvárosi olasz étterembe tapasztalt szakácsot keresnek, a fizetés nettó 360 ezer forint. Ugyanennyit kínál a leendő munkavállónak egy 18. kerületi étterem, amely a hirdetésben jelzi, ez csak kezdő bér, ha elégedettek a dolgozóval, számíthat béremelésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy újonnan nyíló belvárosi bisztróba is szakácsot keresnek. Előnyt jelent az angol nyelv társalgási szintű ismerete, a 3-5 év szakmai tapasztalat, és a grill ételek készítésében szerzett tapasztalat. A szakács-konyhafőnök - akinek feladata lesz az étlap kialakítása, az alapanyagok megrendelése, a beszerzés koordinálása és a konyha önálló vezetése - havi 600 ezer forintos fizetésre számíthat.

Vidéken kevesebb a fizetés

Míg a legtöbb budapesti álláshirdetésben feltüntetik a fizetést, addig a vidéki éttermek hirdetéseiben csak elvétve találtunk arra vonatkozó információt, mennyit fizetnek a leendő munkavállalónak.

Debrecenben az egyik pubba keresnek 1-3 év szakmai tapasztalattal rendelkező szakácsot, akinek havonta 15 napot kell dolgoznia. A fizetés nettó 200 ezer forint.

Kecskeméten az egyik étterembe szintén 1-3 év tapasztalattal rendelkező szakácsot vennének fel, hetente 40-50 órát kell dolgozni, és két szabadnapot biztosítanak. A fizetés nettó 240 ezer forint.

Siófokon egy olasz étterembe keresnek 5-10 éves tapasztalattal rendelkező konyhavezetőt, de a nyelvtudás nem feltétel. Havonta nettó 380 ezer forintot fizetnek a leendő munkavállalónak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem