9 °C Budapest

A magyar nézők még nem is sejtik: hatalmas változás jön a tévézésben

2019. április 26. 16:41

Örökre megváltoztathatja a magyarok műsorfogyasztási szokásait, hogy egyre népszerűbbek az olyan online előfizetések, melyek korlátlan hozzáférést biztosítanak havi fix díj ellenében filmekhez, sorozatokhoz. Ez a streaming, melynek lehet, hogy éppen egy nyolcadik éve futó gigaköltségvetésű sorozat záróévada hozhatja meg az áttörést: a Trónok harca. 

Az HBO GO az első volt Magyarországon 2011-ben, ami magyar nyelvű filmeket és sorozatokat ajánlott korlátlan fogyasztással, fix havidíj ellenében. Kezdetben az alapcsatorna előfizetése mellé extra szolgáltatásként lehetett igényelni, viszont 2017 óta külön is előfizethető. Addigra már a nézők 40 százaléka követte a Trónok harca hatodik évadának (2016. április 24. — 2016. június 26.) eseményeit a csatorna digitális platformján, amely 91 százalékos növekedést a korábbi nézőszámhoz képest.

Egyértelműen a streaming a jövő, és ez független attól, hogy a nézők B2B (szolgáltatón keresztüli) vagy D2C (közvetlen) előfizetéssel érik el az online platformot. A nemzetközi trendek is azt bizonyítják, hogy minden nagyobb média vállalat a streaming irányába mozog

- válaszolt a Pénzcentrum kérésére Dóczi Melinda, az HBO Europe regionális marketing vezetője. Azt is elmondta, hogy heti rendszerességgel kerülnek fel új tartalmak az online videótárba, és hogy folyamatosan figyelik a nézői igényeket és igyekeznek azokra reagálni. Mára gyakorlatilag szinten minden platformon elérhető a szolgáltatás (PC, tablet, mobil, okostévé és játékkonzol) és mindig keresik az új megoldásokat a további fejlődésre. Az indulás óta majdnem megháromszorozták a tartalmaik mennyiségét: közel 260 sorozat, 850 film, 70 gyerektartalom és 300 extra tartalom érhető el, mindez magyar nyelven (szinkron és/vagy felirat formájában).

A Trónok harca az egyik legnézetebb műsor jelenleg: két hete, hogy elkezdődött a záróévad, mely így egy 8 éven át szőtt történetfolyam végére teszi majd ki a pontot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a streaming szolgáltatásra, annak elterjedésére mennyire van hatással Magyarországon a sorozatot övező figyelem. 

Pénzcentrum: Tapasztaltatok-e érdemi növekedést az előfizetők számában a Trónok harca új évadának premierjét közvetlenül megelőző időszakban, illetve ezen a héten?

Dóczi Melinda: Abszolút. A premierhét minden rekordot megdöntött, mind B2B , mind D2C oldalon, amire nagyon büszkék vagyunk! Ez az eredmény nem csak Magyarországra igaz, hanem Közép-Kelet-Európában, sőt az egész világon hasonló eredményeket látunk.

PC: Hány százalékkal nőtt az előfizetők száma ebben az időszakban?

D. M.: Erre pontos számot nem mondhatunk, de mint említettem, nagyon elégedettek vagyunk az eredményekkel.

PC: Egy átlagos hétfői naphoz képest hányszor többen nézték most hétfőn az HBO GO adását?

D. M.: Az a tapasztalat, hogy a hétvégi nézettség mindig felülmúlja a hétköznapi eredményeket, de ebben az esetben a hétfői számaink a szombat-vasárnapi eredményekkel vetekszenek, sőt, túl is szárnyalják azokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár eddig - egyelőre - nem beszélhetünk nagyobb áttörésről a magyarok számára még mindig újnak számító szolgáltatással kapcsolatban, azt sem mondhatjuk, hogy gyerekcipőben jár. Egyre inkább benne van a köztudatban, hogy már nem muszáj adott időpontban bekapcsolni a TV-t, és kivárni a reklámblokkokat, ha követünk egy sorozatot, vagy megnéznénk egy filmet: fix előfizetés ellenében hozzáférhetünk online "videotékához". 

Így akkor nézhetjük az adott műsort, amikor kedvünk van, reklámok nélkül.

Erre adott elsőként lehetőséget az HBO, és az HBO GO továbbra is a legfontosabb piaci szereplő a magyar streaming piacon. 2016-ban a Netflix is belépett a hazai piacra, viszont magyar kínálata elég szegényes volt, mely azóta sokat javult a helyi tartalmak terén, de eddig nem tűnik úgy, hogy ringbe szállnának a magyar előfizetőkért. Nemrég indult a Telekom MoziKlub szolgáltatása a FOX+ és azóta már elérhető a Paramount+ is. Ezeken a csatornákon kívül még a Sony Networks alkalmazás jelent meg a hazai streaming piacon. 

Mivel egyre több létező szolgáltató nyit a streaming felé, és a hazai csatornák is mindinkább jelen vannak az online térben és a közösségi médiában, valóban afelé haladunk, hogy a televíziózás, hazai műsorfogyasztás átalakuljon. Ez valószínűleg nem forradalmian és hirtelen fog lezajlani, hanem ahogy most is zajlik: kis lépésekben. Hála a streamingnek eljöhet az idő, hogy felnő egy generáció, aki már nem fogja tudni, mi az a reklámszünet, ahogy a jelenleg fiatal generáció is már csak hírből ismeri a hétfői adásszünetet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem