A tomboló pestis betesz a belga sertéshúsnak

MTI
Hetvenre emelkedett az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók száma Belgiumban. Számos ország máris kitiltotta piacairól a belga sertéshúst.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szeptember közepén 63 ezer hektárra kiterjedő fakitermelési és erdőjárási tilalmat vezettek be Belgium afrikai sertéspestissel érintett vallon régiójában. Begyűtöttek  126 vaddisznót is, amelyek közül 99-et az említett biztonsági körzetben találtak. A hatósági vizsgálatok a 99 egyedből hetvennél azonosították a fertőzést.

Az afrikai sertéspestis is központi téma lesz az év egyik legnagyobb agráreseményének számító, kétnapos Agrárszektor Konferencián november 28-29-én Siófokon. Szó lesz a védekezéssel kapcsolatos hatósági intézkedésekről és elvárásokról, a változó piaci helyzetről és értékesítési lehetőségekről. Emellett napirendre kerülnek a meghatározó állattenyésztési ágazatok - sertés, baromfi, szarvasmarha - jövő évi támogatásai, fejlesztési lehetőségei, szabályozási változásai. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Belgium szeptember közepén zárt területet is kijelölt a Franciaországgal és Luxemburggal határos dél-keleti fertőzött régióban. Az intézkedés célja, hogy a vaddisznók ne vándoroljanak át más területekre, vagy a szomszédos országokba. A korlátozás a tervek szerint október közepéig marad érvényben.

A döntésre azért került sor, mert szeptember első felében kilenc afrikai sertéspestises vaddisznót találtak Belgium dél-keleti régiójában. Az esetek miatt Dél-Korea, Kína, Fehéroroszország, a Dél-Afrikai Köztársaság, Tajvan, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Japán és Szingapúr embargót vezetett be a sertéshúsra, Ukrajna és Szerbia pedig a sertéshús mellett más hústermékekre is.

A járvány megelőzése és az ország húsexportjának védelme érdekében egészségi állapotoktúl függetlenül minden disznót levágnának a mintegy 630 négyzetkilométeres területen, ahol a betegséget hordozó vaddisznókat találták. Ez mintegy négyezer állat leölését jelentené. A vallon parlament szeptember végén 9 millió eurót (mintegy 2,9 milliárd forint) különített el a fertőzés felszámolásának költségeire és a gazdák kártalanítására.

Belgiumban mintegy 6 millió sertés tartanak, és ezzel az ország az uniós tagállamok között a nyolcadik helyen áll. A legtöbb sertést, a teljes belga állomány 93 százalékát Flandriában, az ország északi ttartományában tartják, és a vágóhidakon több mint egymillió tonna sertéshúst dolgoznak fel évente.

A hús mintegy kétharmadát szállítják külföldre. Az embargót bevezető országok közül Kína és Dél-Korea eddig a belga sertéshúsexport mintegy 45 százalékát vásárolta fel. A belga sertéshús az unió piacon 5 százalék körüli részesedéssel bír. A teljes belga sertéshúsexport értéke tavaly elérte az 1,27 milliárd eurót.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?