Afrikai sertéspestis: még több ellenőrzést terveznek

MTI
Magyarországon ez idáig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának jelenlétét, és egy év alatt több mint 10 ezer házisertés és vaddisznó vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 2019. március 31-ig tartó ellenőrzési időszakban a hatóság tovább fokozza a sertéstartó telepek ellenőrzését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Számos intézkedést vezetettek be annak érdekében, hogy megelőzzék az afrikai sertéspestis behurcolását Magyarország területére, illetve azért, hogy az esetleges megjelenést minél hamarabb észleljék - közölte a Nébih. A hivatal laboratóriumában egy év alatt több mint 10 ezer házisertés és vaddisznó vizsgálatát végezték el, amelyből több mint háromezer minta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett. Egyik esetben sem mutatták ki az ASP vírus jelenlétét. Az Európai Uniós járványhelyzet miatt a 2018. április 1-től 2019. március 31-ig tartó ellenőrzési időszak tervezésénél kiemelt kockázatként kezeli a hatóság az ASP-t, így a sertéstartó telepek ellenőrzését a Nébih tovább fokozza - közölte a hivatal.

Az esetleg felbukkanó ASP terjedésének lassítása egyrészt akkor lehet sikeres, ha egy területen alacsony a vaddisznó populáció.

Az ukrán határ menti, legmagasabb kockázatnak kitett vadászterületeken az országos főállatorvos már 2017-ben intézkedéseket rendelt el a vaddisznóállomány sűrűségének csökkentésére.

Ez kiterjed az etetés tilalmára, a kocák és az egy év alatti egyedek fokozott kilövésére. Emellett magába foglalja az elhullott vaddisznók tetemének szervezett keresését és laboratóriumi vizsgálatát, illetve a vadászaton kilőtt vaddisznók laboratóriumi vizsgálatát a vadhús felhasználása előtt. 

Az országos főállatorvos 2016-ban elrendelte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, különösen a megye legveszélyeztetettebb északi-északkeleti részében a sertéstelepek ellenőrzését.

Valamennyi sertéstelepet, beleértve a kislétszámú gazdaságokat is, nyilvántartásba kellett venni, és évente legalább egyszer hatósági helyszíni ellenőrzést kell végezni.

A sertéstartók minden sertés elhullását kötelesek bejelenteni az állatorvosoknak. A kültéri sertéstartást is korlátozták, a telepeket kettős kerítéssel kell védeni a vaddisznóktól. Tavaly augusztustól a megye romániai határszakaszának 10 kilométeres sávjában is végre kell hajtani az óvintézkedéseket.

A magas kockázatú területen 1567 állattartót vettek nyilvántartásba. A 2017-2018-as időszakban 3000 állattartó telep ellenőrzését a kormányhivataloknak úgy kellett megszervezniük, hogy a veszélyeztetett megyékben (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék) az összes ellenőrzés 50 százalékát sertéstelepeken hajtsák végre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?