Aggasztó jelentés Európából: ha ez így megy tovább, belefulladunk a szemétbe

2019. január 23. 16:50

Egy magyar lakos átlagosan 385 kiló hulladékot termelt 2017-ben. Ezzel az eredménnyel bőven a lista alján, hátulról az 5. helyen végeztünk, az Eu-s átlagtól több mint egy mázsával elmaradva. Ha azonban az utóbbi évek adatait is megvizsgáljuk, kiderül, hogy 2013 óta egy év kivételével folyamatosan növekszik az egy főre jutó szemét mennyisége hazánkban.

Egy európai uniós lakos után átlagban 487 kiló hulladék keletkezett 2017-ben - derült ki az Eurostat frissen közzétett jelentéséből. Ez a szám csupán egyetlen kilóval volt több a 2016-ban produkált átlagos mennyiségnél, 2014-ben ugyanakkor "csupán" 478 kiló szemét jutott egy lakosra. A szeméttermelés tehát Európa szerte nőtt.

A tagállamok között ugyanakkor meglehetősen nagy az eltérés. 2017-es adatot szolgáltató országok közül 5-nél is több mint 600 kiló hulladék jut egy főre, az éllovas Dániában például kiugróan sok, 781 kiló, de például Németországban 633, Ausztriában pedig 570 a megtermelt szemét mennyisége.

Magyarország egyértelműen az európai lista végén szerepel, hátulról az 5. helyen. Számokban mindez azt jelenti, hogy egyetlen magyar átlagosan 385 háztartási hulladékot hagyott maga után 2017-ben. Bár ez a szám is bődületesen magas, jól látszik, hogy az EU átlagtól még így is több mint egy mázsával elmarad. 

Ha 10 éves távlatban nézzük a magyar adatokat, akkor kiderül, hogy míg 2007-ben 457 kiló hulladék jutott egy lakosra, addig ezt 2011-re sikerült 382 kilóra csökkenteni. És bár ez 2012-re visszaszaladt 402-re, azóta a jelenlegi 385 kiló számít a legmagasabb érték.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm