Almafelvásárlás: kötelező az árat augusztus 1-ig írásba foglalni!

agrarszektor.hu
A friss meggy mellett az ipari alma értékesítésére irányuló szerződést is minden esetben írásba kell foglalni, és ennek határidőt is szab egy jogszabálytervezet. A Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségével pedig december 10-ig le kell ülnie tárgyalni a gyárnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A salátatörvény célja, hogy az ipari alma és a friss meggy piacán az elmúlt években tapasztalható káosznak elejét vegye, és a termelést mind a felvásárló, mind a termelő számára kiszámíthatóbbá tegye. Ezért kötelezi az érintetteket a szerződések írásba foglalására. A tervezet  a szerződés kötelező elemeit és a megkötésének időpontját is szabályozza.


A feldolgozónak az adott évben feldolgozandó gyümölcs legalább 60 százalékára meg kell kötnie a szerződést a meggy esetében adott év május 15-ig, az alma esetében pedig augusztus 1-ig.

A szerződésnek kötelező jelleggel tartalmaznia kell a beszállított termékekért fizetendő árat, illetve árképletet. Utóbbi tartalmazza azokat a tényezőket, amelyek piaci fejleményekre, a szállított mennyiségre vagy minőségre vonatkoznak. A jogszabály indoklása szerint ez a rendszer egyrészről biztonságot nyújt a termelőknek, másrészről az azonnali piac ármozgásait is le tudja követni, amellyel a termelők méltányos jövedelmét is biztosítja. A cukorgyárak számára a jogszabálytervezet azt írja elő, hogy minden gazdasági év december 10. napjáig meg kell kezdeniük a tárgyalásokat a termelők érdekképviseletét ellátó szervezettel, és a szerződés kötelező tartalmát is szabályozzák.

Ha a hatóság megállapítja a szerződési kötelezettség megszegését, akkor ágazatfelügyeleti bírságot szab ki, amelynek legkisebb mértéke tízezer forint, legmagasabb mértéke 50 millió forint.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03