Álomvilágban élnek a magyarok: mutatjuk, mekkora fizura vágynak

2018. július 30. 11:35

Korábbi cikkünkben azt próbáltuk meg kideríteni, hogy mekkora lenne az a havi nettó fizetés, amely mellett már visszaköltöznének Magyarországra a külföldön élő magyarok, illetve egy szavazás keretén belül azt is megkérdeztük olvasóinktól, hogy mekkora fizetéssel lennének itthon elégedettek. Az alábbiakban bemutatjuk a szavazás eredményeit, illetve megmutatjuk, hogy a kielégítőnek tartott fizetések a magyarok többsége számára ma elérhetetlenek.

Egy korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy mekkora nettó fizetésért költöznének vissza Magyarországra a már külföldön élő magyarok, illetve maradnának itthon a még itt élők. A cikk apropóját egy facebookos szavazás adta: a németországi magyarok csoportjában megtartott szavazáson a fenti kérdésre a cikk írásakor több mint kétezer szavazás érkezett, és a többség 1 800-2 000 eurós (570-640 ezer forintos) fizetést jelölt meg. A szóban forgó cikkben mi is megkérdeztük olvasóinkat: arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkora nettó fizetés lenne elegendő ahhoz, hogy az olvasók elégedettek legyenek, illetve ne legyenek anyagi gondjaik.

Ennyit szeretnének keresni a magyarok

A feltett kérdésre mostanáig több mint 5 700 olvasónk szavazott. Nem túl meglepő módon a legkisebb, 250-300 ezer forintos nettó fizetéssel lennének a legkevesebben elégedettek, az viszont már érdekesebb, hogy még erre is viszonylag sokan, a válaszolók 9 százaléka szavazott.

A szavazók jelentős része, 25 százaléka már 320-400 ezer forint havi nettóval is elégedett lenne, 30 százalék pedig 420-500 ezer forintot tartana kielégítőnek. A szavazók 17 százaléka szeretne 520-600 ezer forintos fizetést, és szintén egy jelentős hányad, 19 százalék szavazott arra, hogy csak a 600 ezer forint feletti fizetéssel lenne elégedett.

Álomvilágban élünk

Összesen tehát a szavazók 66 százaléka csak a legalább félmillió forint körüli (420-600 ezer feletti) fizetéssel lenne elégedett. Csakhogy ezek a fizetések a többség számára itthon egyszerűen elérhetetlenek. A Központi Statisztikai Hivatal 2017 decemberi kiadványa szerint Magyarországon még a legmagasabb keresetűek átlagos jövedelme is jóval elmarad ezektől a számoktól. A KSH adatai szerint 2016-ban a legfelső jövedelmi decilisbe tartozó háztartások (a háztartások 14 százaléka tartozik ide) egy főre jutó átlagos éves bruttó jövedelme 3 millió 666 ezer forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez a szám azonban az úgynevezett társadalmi jövedelmeket (különböző ellátásokat) is tartalmazza, így a munkajövedelem még ennél is kisebb, mindössze bruttó 2 millió 870 ezer forint. Egy évre. Hónapra lebontva tehát ez mindössze bruttó 240 ezer forint, durván nettó 160 ezer forint, ami csak a töredéke a többség által elegendőnek tartott jövedelemnek. Az átlagos fizetés ennél persze valamelyest magasabb, hiszen itt a teljes háztartás jövedelmét osztottuk le egy főre. A legfelsőbb jövedelmi decilisben azonban a háztartások átlagos taglétszáma mindössze 1,6, tehát - feltételezve, hogy egy fizetésből él a háztartás -, az átlagos fizetés úgy 256 ezer forint még a leggazdagabbak között is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem