Átadták a visontai gabonafeldolgozót - 250 ezer tonna búzából értékes ipari alapanyag lesz

agrarszektor.hu
Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzemét avatták fel ma Visontán. Az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában álló, 33 milliárd forintból megépülő gyárat Orbán Viktor miniszterelnök adta át. A kormány 6,2 milliárd forinttal támogatta a beruházást. Az eseményre az agrárszektor.hu-t is meghívták.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2015-ben kezdődött el a beruházás, amely 14 hektárt ölel fel, közvetlenül a Mátrai Erőmű mögött, annak energiabázisára is támaszkodva. A tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc és Szíjj László, míg a gyár oldaláról dr. Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója  nyomta meg az indítás jelképező gombot.

Mészáros Lőrinc: Innovatív és környezetbarát technológiával működik a gyár

Innovatív, intelligens, környezetbarát és 21. századi technológiát képvisel a gyár - hangsúlyozta Mészáros Lőrinc. A másfél évig tartó építkezéshez a kormány 6,2 milliárd forintos segítségén túl 30 millió eurós hitelre is szüksége volt a vállalkozásnak, amit számításaik szerint 8-10 éven belül vissza tudnak fizetni. Az alapkőletétel óta, ami 2017. április 24-én volt, az első ütem vált üzemképessé, ami búzakeményítő, vitális glutén és ipari alkohol gyártását teszi lehetővé. De

már folyamatban van a második és a harmadik ütem kivitelezése is, ami módosított keményítő és takarmány gyártását teszi majd lehetővé

- ezek várhatóan májusban, júniusban kerülnek átadásra. Dr. Tóth Anett előadásában hozzáfűzte, hogy logisztikai és raktárközponttal is ki fog egészülni a telep, valamint létrehoznak egy innovációs központot is. A legfontosabb, hogy a búza feldolgozott formában kerüljön a piacra - hangsúlyozta -, a gyár pedig növelni fogja hazánk régión belüli gazdasági súlyát.

Orbán Viktor: a keményítő és a glutén piaca is bővül

Orbán Viktor rámutatott:

a 250 ezer tonnás feldolgozókapacitás azt jelenti, hogy a kivitelre szánt búzamennyiség (2,5 millió tonna) egytizede magasabb hozzáadott értéket kapva kerül a külpiacokra, ami csökkenti az ágazat világpiaci kiszogáltatottságát és biztos felvevőpiacot teremt a gazdáknak is.

Felhívta a figyelmet, hogy a gluténmentes búzakeményítő piaca egyre növekszik a világban, ugyanakkor magának a gluténnek is egyre fontosabb szerep jut a génmódosítás mentes fehérjék piacán. A kormány szívesen támogat minden ilyen kezdeményezést, ezért  a kormányfő mindenkit arra biztat, hogy legyen vállalkozó szellemű, és kezdeményezzen hasonló beruházásokat.

Jelképes gyárindítás (Balról: Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor, dr. Tóth Anett és Horváth László)

A búzakeményítő szinte minden élelmiszerben, amelynek állagstabilizálásra van szüksége, megtalálható, valamint a kozmetikai iparban, a papírgyártásban és a gyógyszeriparban is nagy mennyiségben használják ezt a kötőanyagot. A vitális glutén - vagyis sikér - két fontos aminosav elegye, amit az élelmiszeripar és takarmányipar is igényel. GM-mentes alapanyagként hasznosítható a takarmánygyártásban, ahogy a feldolgozás során keletkező búzakorpa is. A gyártás mellékterméke még az igen tiszta alkohol is, amely ipari célokra használható. A gyár építésében hét nemzet gyártóinak technológai megoldásai köszönnek vissza, leginkább német részegységek kerültek beépítésre, de például a módosított keményítő gyártórészlegében jelentős lesz a magyar beszállítók aránya.

Horváth László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a gyárba beszállított búzából ugyan nem kenyér lesz, de mégis  kenyeret fog adni. 250 embert foglalkoztat, és közvetve 12 ezernek nyújt megélhetést a működésével. Mint kiderült, sok hasonló méretű gabonafeldolgozó működik Európában, de a visontai az egyik legkorszerűbb. A legnagyobb méretű keményítőgyár Hollandiában található, évi 500 ezer tonna búza feldolgozására képes. Tudni érdemes, hogy 250 ezer tonna búzából több keményítő gyártható, mint amennyi hazánk teljes szükséglete. A gyár fő célja a magasabb hozzáadott értékű exporttermék teremtése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03