Az oroszok a valaha mért második legnagyobb búzaexportra készülnek

agrarszektor.hu
Az USDA jelentése szerint részben a növekvő vetésterület, részben az enyhe tél és a jó a tavaszi időjárás miatt érhetnek el ismét rekord közeli termést az oroszok. A kiszállításokat egyedül az infrastruktúra hiányosságai lassítják. A kormányzat támogatásokkal segíti a gabona utaztatását.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Oroszországban eddig semmilyen időjárási anomália nem zavarta meg a búza fejlődését, ezért a 2019/20-as gazdasági évben79 millió tonna termésre számítanak, ami 7 millió tonnával haladná meg a tavalyit. Ennek megfelelően az exportálható mennyiség is 37,5 millió tonnára emelkedne. Ezzel Oroszország a harmadik egymást követő évben birtokolná a világ elsőszámú búzaexportőrének címét - írja az amerikai agrárminisztérium (USDA) gabonapiaci jelentésében. Az elemzők szerint

a kiszállított mennyiség a valaha mért második legnagyobb lehet.

A termelés növekedése részben annak tudható be, hogy a búza elvetett területe most a legnagyobb 2009 óta: átlépi a 17 millió hektárt. Másrészt az időjárás is jól alakult. A búza 85 százaléka őszi vetésű, 15 százaléka pedig tavasszal került a földbe. Az idei tél pedig enyhe volt, kifagyási veszteséggel alig találkoztak a termelők.


Európa számára ez azért rossz hír, mert az unió sokáig a világ vezető búzaexportőre volt, ezért a piacait komolyan veszélyezteti a közeli konkurencia.

 Az orosz búza versenyképes áron jelenik meg a kínálatban, és elsősorban Afrikát, Délkelet-Ázsiát célozzák meg vele. A kiszállítás tempóját egyedül az infrastruktúra hiányossági lassítják. Különösen a gabona átrakodásához szükségesek új  beruházások. de ezek megvalósulása éveket vehet igénybe - írja az USDA. Egyelőre az 54 vagonos szerelvényeket 71 vagonosra bővítették, de a rakodás tempója még nem fejlődött fel a hosszabb tehervonatokhoz. A kormányzat az elmúlt két évben támogatást biztosított a belső régiókból - például Szibériából Krasznodarba - történő gabonaszállításhoz, és rohamosan fejleszti a termény kezeléséhez szükséges kapacitásokat. A gabona kikötőkbe áramlását a minőségellenőrzések és tanúsítások lassításával is igyekeznek megfogni. Az exportbizonyítvány kiállítása egy hetet is igénybe vesz.

Az oroszok 2019 áprilisában létrehozták a gabonaexportőrök szövetségét, amit a kormányzat anyagilag is támogat. Olyan cégek a tagjai mint a Glencore Agro IGC LLC, a United Grain Company, Yug LLC, és a RIF Trading House LLC. A szövetség résztvevői a gabonaexport több mint 30 százalékát bonyolítják az országban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?