Befellegzett a pálmaolajnak? Fontos változás jöhet a bioüzemanyagiparban

MTI
Környezetvédelmi okokból fokozatosan megszüntetné a pálmaolaj felhasználását bioüzemanyagként az Európai Bizottság - jelentették be szerdán Brüsszelben. A testület közzétette azon kritériumokat, amelyeknek meg kell felelniük a megújuló energiaforrásoknak, és ezek értelmében a pálmaolaj-felhasználás mértéke 2023-ig nem haladhatja meg az idei szintet, majd ezt 2030-ig nullára kell csökkenteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Környezetvédők szerint a pálmaolaj előállítása az őserdők irtásával jár és komolyan veszélyezteti az élővilág faji sokszínűségét. Az olajpálma-ültetvények közel 200 súlyosan veszélyeztetett faj, többek között az orángutánok, tigrisek és gibbonok létét fenyegetik. Mérföldkőnek nevezte az intézkedést a Transport & Environment (Közlekedés és Környezet) nevű nemzetközi civil szervezet, azonban kiemelte, nem teljes a győzelem, amíg a szójababolajra nem vonatkozik hasonló szabályozás.

Szakértők szerint a lépés várhatóan komoly tiltakozást fog kiváltani a globális pálmaolaj-termelés legnagyobb részét adó Indonézia és Malajzia részéről. Az EU társjogalkotó szerveinek - a tagállami kormányok tanácsának és az Európai Parlamentnek - két hónapjuk van arra, hogy megfogalmazzák ellenvetésüket, amennyiben ez nem történik meg, akkor a felhatalmazáson alapuló jogi aktus életbe lép. A francia kormányzat azt tervezi, hogy már 2020-tól megtiltja a pálmaolaj bioüzemanyagként való felhasználását. Malajzia erre válaszul a Franciaországból érkező import korlátozásával fenyeget.

Az elsőszámú bioüzemanyag a főként kukoricából és cukornádból készülő bioetanol, illetve a növényi olajakból - például pálmaolajból - előállított biodízel. Az Európai Unióban 2030-ra a felhasznált energia 32 százalékának megújuló forrásból kell származnia.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?