Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!
Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!
NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!
A kucsmagomba a süveg (kucsmagombáknál nem kalap van) báránybőr kucsmára emlékeztető kinézetéről kapta a nevét - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A süveg gyűrött vagy méhsejtszerű, az üreges tönkkel részben vagy egészben összenőtt.
Leggyakrabban talán a cseh kucsmagombával lehet találkozni, ami már márciustól terem lomberdőkben, nyarasokban. Áprilisban jelenik meg bokros, erdős élőhelyén az "igazi", az ízletes kucsmagomba, valamint a hegyes kucsmagomba, amelyek sajnos kevésbé gyakoriak, viszont finomabb ízűek. A felületes szemlélő a kucsmagombát könnyen összetévesztheti a szintén április-májusban megjelenő, mérgező papsapkagomba fajokkal, ezért a gyűjtött gombát mindig meg kell nézetni gomba-szakellenőrrel. A kucsmagomba sokféleképpen elkészíthető, ügyeljünk azonban arra, hogy alaposan (minimum 20 perc) süssük vagy főzzük meg, mert nyersen fogyasztva gyomorpanaszokat okozhat.