Bioélelmiszerek Keletről: nem mindig azok!

agrarszektor.hu
Különösen kínai, török és indiai élelmiszerekről derül ki az európai laborokban, hogy növényvédő-szermaradékokat tartalmaznak, azaz egyáltalán nem bio minőségűek - jelentette a német taz.de. Törökországból, Moldáviából és Ukrajnából is nagy mennyiségben érkeztek kifogásolható tételek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly a 390 gyanús tételből, amelyik Kínából érkezett, 17 százalék valóban szennyezettnek bizonyult. A Törökországból és Indiából beszállított mezőgazdasági termékek 10-10 százaléka bukott el a laborvizsgálatokon. Kínából összesen 9600 tonnányi kifogásolt árut azonosítottak 2018 folyamán. A második helyen szereplő Törökországból 6100 tonna, a harmadik helyen álló Moldáviából 5300 tonna, a negyedik helyet elfoglaló Ukajnából pedig 4500 tonna vegyszerrel szennyezett, de bionak mondott élelmiszer, illetve élelmiszer-alapanyag érkezett Európába.

A szermaradékok 91 százalékban olyan készítményekből származtak, amelyeket a biogazdálkodásban tilos alkalmazni. Az esetek többségében egyetlen tiltott hatóanyag jelenlétét igazolták a vizsgálatok, de 38 százalékban egyszerre több hatóanyag is kimutatható volt. A legproblémásabbnak a banán, az avokádó és az alma bizonyult.


A gyümölcsöket kockázatosság szempontjából a fűszernövények követik, mint például az oregánó, a kardamon, a szezámmag. A kávé és a tea sem bizonyult teljesen tisztának, valamint az állati takarmányokban (például napraforgópogácsa) bukkantak hibás szállítmányokra. A dolog érdekessége, hogy a problémás esetek 40 százalékát egyedül Németország jelezte. Furcsa módon kilenc ország egyáltalán nem észlelt szabálytalanságokat a beérkező árukkal kapcsolatban, köztük volt Görögország és Lengyelország is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?