19 °C Budapest

Brexit: erre a 7 kérdésre keresi most minden magyar melós a választ

2018. november 20. 11:30

Az Egyesült Királyság hónapokon belül kiválik az Európai Unióból, ez pedig számtalan kérdést vet fel az uniós állampolgárokban és a magyarokban egyaránt. Mi most internetes keresések alapján összegyűjtöttük a magyarokat és a briteket leginkább foglalkoztató kérdéseket, és meg is válaszoljuk őket. Nem meglepő, hogy a hazai internetőzeket leginkább a kiköltözés és a kintmaradás feltételeinek változása érdekli.

Manapság kézenfekvő megoldás, hogy amennyiben nem tudunk valamit, beírjuk kérdésünket a Googleba. Az utóbbi idők közbeszédére a közelgő Brexit erőteljesen rányomja a bélyegét, mindenki más aspektusára kíváncsi ennek a rendkívül bonyolult folyamatnak. A számos kérdés közül azonban kitűnik néhány, amelyek az összes érintettet foglalkoztatják. A BBC összegyűjtötte a brit internetezők Brexitre vonatkozó keresési találatait az internetes keresőben, mi pedig ugyanezt megtettük a magyarokat leginkább foglalkoztató kérdésekkel.

Természetesen a kérdések nagyrészében van átfedés - a magyarokat egyaránt érdekli, hogy mit is tartalmaz a megállapodás, illetve mikor léphet életbe -, ezen felül azonban a hazai internetezőket leginkább a kintmaradás, valamint a kiköltözés várható feltételei foglalkoztatták. A kérdések a következők:

Mit is jelent a Brexit?

A Brexit a "British exit" (brit kilépés) angol kifejezés rövid változata, ami az Egyesült Királyság kilépési folyamatát jelenti az Európai Unióból. A 28 tagot tömörítő EU államai szabadon kereskednek egymással, valamint lehetővé teszik a munkaerő szabad áramlását az országok között - akár tanulás, akár munkavállalás céljából. Az Egyesült Királyságban 2016 júniusában tartottak egy népszavazást, ahol a többség a kilépés mellett döntött. Így a szigetország elhagyja az EU-t, amelynek immár több mint negyven éve tagja volt. De a kilépés folyamata nem egyszerű, ha minden jól megy, akkor is leghamarabb 2019. március 29-én történik meg.

Miről szól a jelenlegi megállapodás-tervezet?

A népszavazás eredménye után megindultak a kiválás feltételeiről szóló tárgyalások az EU és Nagy-Britannia között. Ez csupán azt határozza meg, hogy miképp is lép ki a szigetország az EU-ból, nem pedig azt, hogy mi történik a kilépés után. A megállapodást néhány fontos eleme:

  • Költségvetés-hozzájárulás: Nagy Britannia 39 milliárd fontot fizet az EU-nak, amellyel fedezni fogja az adósságait
  • Átmeneti időszak: a március 29. és 2020. december 31. közötti időszakban valójában nem sok minden változik, ebben az időszakban kell az EU-nak és Nagy-Britanniának kialakítani a kereskedelmi megállapodást
  • Bevándorlás: 2020. december 31-ig változatlanul, szabadon vándorolhatnak be az EU-s állampolgárok a szigetországba
  • Kereskedelem: az átmeneti időszakban nem várható semmilyen változás

Mi lesz a szárazföldi határellenőrzéssel?

A megállapodásnak a külföldi munkavállalók mellett az északír kérdés volt a legkényesebb pontja, így a brit internetezőket ez foglalkoztatta leginkább. Az átmeneti időszakban a megállapodás szerint nem lesz fizikai határ Írország és az Egyesült Királyság között.

Mikor fogadják el a megállapodást?

A brit kormány célja, hogy november 25-ig az európai vezetők is rábólintsanak a tervezetre. Amennyiben ez sikerül, akkor a miniszterelnöknek el kell fogadtatnia azt a törvényhozókkal is, erre pedig leghamarabb decemberben kerülhet sor. Jelenlegi állás szerint azonban az is előfordulhat, hogy a megállapodás-tervezet nem kerül elfogadásra, ma ugyanis úgy tűnik, a jelenlegi előterjesztés nem túl népszerű a döntéshozók körében.

Lesz egyáltalán Brexit?

A Brexit végrehajtása immár jogilag is kötelezi a kormányt. Vannak ugyan törekvések, amelyek egy újabb népszavazás kiírását kezdeményezik az alábbi kérdéssel: Akarja-e, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót a jelenlegi feltételek ismeretében? Ha ez megvalósulna, a nemek többségének következményeként lenne esély a Brexit elmaradására, a brit miniszterelnök azonban nyilvánvalóvá tette, hogy nem lesz újabb népszavazás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Maradhatnak a kint élő magyarok?

Ahogy az a megállapodás-tervezetből látszik, jelen állás szerint az uniós állampolgároknak nem kell elhagyniuk a szigetországot. Ahhoz azonban, hogy kint maradhassanak, minden bizonnyal letelepedési engedélyt kell majd kérniük a legutóbbi nyilatkozatok szerint. Az igénylés feltételei nem lesznek bonyolultak, ennek birtokában pedig a korábbi jogokkal maradhatnak a munkavállalók.

Ki lehet-e még menni Angliába dolgozni?

Amennyiben a jelenlegi tervezet elfogadásra kerül, az EU-s állampolgárok 2020. december 31-ig változatlanul, szabadon vállalhatnak munkát, tanulhatnak, vagy költözhetnek ki az Egyesült Királyságba - ehhez mindössze letelepedési engedélyt kell kikérniük, a már kint élő külföldiekkel egyetemben.

Hogy mi lesz 2021-től, az egyelőre megjósolhatatlan. Először is az EU-nak és a brit parlamentnek is el kell fogadnia a jelenlegi tervezetet (az utóbbira kevesebb az esély), ekkor lesz érvényben a 2020. december 31-i határidő. Ebben az átmeneti időszakban lesz ideje a két félnek kialakítani a következő időszak megállapodását, amely részletesen tartalmazni fogja a királyságba való bevándorlás feltételeit.

Annyi azonban biztos, hogy az EU-s állampolgárok 2021-től harmadik országbelinek számítanak majd az Egyesült-Királyságban, tehát letelepedésük feltételei várhatóan nehezednek. A legutóbbi nyilatkozatokból azt is tudjuk, hogy a britek egy ausztrál, illetve kanadai modellre alapozott bevándorlási rendszert kívánnak felállítani, amely a származás helyett elsősorban a képzettséget preferálja.

Összegzésül elmondható, hogy amennyiben megvalósul a jelenlegi tervezet, a következő bő két évben nem várható változás. 2021-től azonban egészen biztosan sokkal nehezebb lesz bevándorolni a szigetországba.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm