Csúnyán átverik a magyar vásárlókat a piacokon: ezekkel a gyümölcsökkel érdemes vigyázni

agrarszektor.hu
Az eperrel, a görögdinnyével és a fehér paprikával verik át a leggyakrabban a magyar fogyasztókat a kiskereskedők - mondta az InfoRádiónak Csizmadia György gyümölcstermelő, a Fruitveb volt alelnöke. A gyümölcstermelő több termelővel is tartja a kapcsolatot, és kapott olyan mobiltelefonnal készített videókat, amelyeken jól látszik, hogyan zajlik a gyümölcsök és zöldségek átmagyarítása. A Fruitveb volt alelnöke szerint a csalást a rajtaütésszerű ellenőrzésekkel lehetne visszaszorítani, emberhiány miatt ez azonban jelenleg nem lehetséges.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A helyi kis piacokon többen tapasztalták, hogy a kiskereskedő miután megvette a nagybani piacon a görög import epret, nem írja rá, honnan származik, pedig kötelező lenne - tájékoztatta az InfoRádiót a Fruitveb volt alelnöke. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy sokszor olyan áru érkezik be Magyarországra külföldről, ami ott valamiért nem kerülhetett a polcokra. Csizmadia György szerint az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

Forrás: MTI Fotó: Varga György

A görögdinnyével is gyakran trükköznek a kiskereskedők, sokszor ugyanis Görögországban már éppen szezon vége van, amikor Magyarorszáon éppen indul, és ilyenkor az olcsó áru a szabad áramlás miatt megjelenik nálunk is - hangsúlyozta Csizmadia. A zöldségek közül a fehér paprikánál jelenik meg gyakran egy látványos árkülönbség, a magyarországi termelők azonban védjegyeztetik a termékeiket, ami védelmet jelenthet ezekben a helyzetekben.

A szakember szerint a fogyasztó is tehet azért, hogy ne verjék át. Vásárlás előtt érdemes megszagolni az epret, és ha frisseper-illata van, akkor biztosan friss, magyar szedés. Nem árt emellett a stand mögé is benézni a piacokon, és ha külföldi feliratú ládák, dobozkák vannak, akkor szintén lehet gyanakodni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?