16 °C Budapest

Durván drágábban nyaralhatnak a kutyások: ha nem viszik az ebet, akkor is

2018. július 14. 07:00

Ha kisállattot tartunk otthon, és szeretnénk elutazni nyaralni, de az összes családi, baráti, felebaráti szívességet felhasználtuk már, és senki sen hajlandó vigyázni rá, akkor egyéb megoldások után kell néznünk. Amennyiben nem akarjuk, vagy nem tudjuk magunkkal vinni az állatot egy hosszú útra, akkor alapvetően két út áll előttünk: vagy keresünnk neki egybiztonságos helyet, ahol gondoskodnak róla, vagy hivatásos szittert fogadunk mellé, aki otthon ápolja, eteti, sétáltatja.

A kisállattulajdonosoknak évközben is számos extra kiadással kell számolniuk, de mi van akkor, ha a család nyaralni menne,a kedvenc viszont nem mehet?

Körbenéztünk, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, és arra jutottunk, hogy amennyiben az elhelyezésért is fizetnünk kell, az átlagosan 10-12, egyes esetekben akár 15 százalékkal is megemelheti a nyaralásunk összköltségét.

{{KAPCSOLODO:1068020}}

A főváros szó szerint tele van cica-, kutya-, és egyéb kisállatpanziókkal, csak ki kell választani a számunkra legszimpatikusabbat. Az árak nagyjából egy színvonalon mozognak. Fontos tisztába lenni azzal, hogy a legtöbb helyen

csak oltott, féregtelenített állatokat fogadnak, ezek hiányában ne is próbálkozzunk,

mert egészségügyi szempontokra hivatkozva visszautasítják az állatokat. Sok helyen chipezett, veszettség ellen és kombinált oltással beoltott kutyákat látnak csak szívesen.

Panziók, megőrzők, hotelek

Panziókban kutyákat egy hétre 14 és 25 ezer forint közötti összegért helyezhetünk el szűken számolva 7 napra (ami a gyakorlatban inkább 8 vagy 9). "Mi  csak kutyákat fogadunk, időkorlát nélkül, így előfordult már, hogy több hónapig is vendégeskedett nálunk az eb - válaszolta Horváth Márta, a CityPets vezetője a Pénzcentrum kérdéseire. Hatamlas teret és állandó felügyeletet biztosítanak számukra, ahol igény szerint szabadon futkoshatnak napközben. A panzió díjai 3500 forint/nap, otthonról hozott táppal 3000 forint. Tudomása szerint ezzel ők a közép árkategóriába tartoznak.

Igaza van, hiszen lehet találni náluk olcsóbb és drágább megoldást is. A reptér melletti Hotel Vau már 2000 forintért is vállalja a kutyákat éjszakánként, itt külön kenelbe kerül minden állat. A Dogmopolite számos egyéb szolgáltatás mellett panziós megoldásokat is kínál, 3500 forintba kerül egy éjszaka egy kutyának, viszont itt cserébe egész nap foglalkoznak vele, nem csak őrzik.

Macskákat egy kicsit olcsóbban, 12 és 16 ezer forint közötti összegért fogadnak be egy hétre. A Macsmancs Cicapanzióban pedig kizárólag macskákka foglalkoznak, egy cica ellátása 2000 és 2300 forint között mozog, attól függően, hogy hazait kap, vagy a közös kosztból - tudtuk meg Ipolyvölgyi Ilona panzióvezetőtől. A legrövidebb idő, amit a XVII. kerületi két négyzetméteres kenelben tölthetnek a cicák, az két nap, és maximum egy hónapig felügyelnek rájuk. "Ennél hosszabb időre is lenne igény, de tapasztalatunk szerint nagyon megviseli a cicákat ha hosszú ideig kis helyen kell lenniük, ezért nem ajánljuk."

A zuglói Mikka-Makka panzióban az ellátás főszezonban 2000 Forint/nap, az összeget az otthontól hozott táp nem befolyásolja. Extraként webkamerán keresztül élőben nézhetjük az állatokat a nap 24 órájában. A Macska Szálló is nagyon hasonló árakkal dolgozik, 1800 forint/nap ha nem viszünk tápot, és 1650, ha viszünk. De naponta +300 forintért prémium minőségű eledelt kérhetünk, ugyanennyiért pedig naponta képet küldenek nekünk kedvencünkről.

De nem csak kutyánkat, macskánkat helyezhetjük el amíg mi nyaralunk, hanem hidegvérű kedvenceinket is, jellemzően lényegesen olcsóbban, egy hetet 5 ezer forint alatt megúszhatunk. A Kaméleon Szigetben például 500 forintos áron vigyáznak naponta a hüllőkre: vállalnak kaméleont, agámát, békát, teknőst, gekkót is, időkorlát nélkül. Emlősöket ugyanitt 700 forintért fogadnak be, igaz csak korlátozott számban. Strausz Dávid, a panzió vezetője szinte mindenféle állatot szívesen lát, sőt még az extra kívánságoknak is eleget tesz: "A legextrémebb kérés az volt, hogy egy kaméleont etessünk, aki közel 6,5 éves volt és nem tudta már kiölteni már a nyelvét, képtelen volt önállóan táplálkozni. Rovarok és lárvák belsőségeit fogyasztotta, amit egy fecskendő segítségével juttattunk a szervezetébe."

A zuglói Kisállathotel is fogad kígyót-békát, szinte mindent, ami kisebb testű: nyílméregbékát, gabonasiklót, bármilyen kígyót, tengerimalacot, hörcsögöt, nyulat, madarat. Itt szintén 500 forint/napért tudhatjuk biztonságban kedvencünket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Házhoz jön a segítség

Ha azonban nincs olyan állapotban az állat, hogy elvigyük otthonról, esetleg tudjuk róla, hogy nehezen viseli a környezetváltozást, akkor vagy szívességet kérünk egy rokontól, baráttól, szomszédtól, vagy

fizetünk egy hivatásos kutya - vagy macskaszitternek.

Ez esetben azonban már sokkal mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlnunk, hiszen gyakran a kiszállás költségeit is ki kell fizetnünk, arról nem is beszélve, hogy meg is kell bíznunk abban, akinek kulcsot adunk a lakásunkhoz.

Kutyasétáltatást is vállal a már fent említett Dogmoplite: egy kutya esetén 1700 és 2900 forint között összeget kell fizetnünk alkalmanként, annak függvényében, hogy mennyi ideig tart a séta. Ez naponta, ha csak két 30 perces foglalkozással számolunk, akkor is 3400 forint, egy hétre 14 alkalmat számolva pedig 23 800, feltéve ha nem a főváros peremkerületeiben élünk, hiszen akkor ehhez még hozzájöhet a kiszállás extra költsége.

Nagyjából egy éve létezik egy közösségi tér is, ahol kutyasétáltatók, kutyaszitterek találkozhatnak olyan gazdákkal, akiknek erre a szolgáltatásra szükségük van. A Dogsurf-ön van lehetőség 1, 2 illetve 6 hónapos előfizetésre, ezek 2000, 5250 illetve 9000 forintba kerülnek. Ezért az összegért kaphatjuk meg az általunk szimpatikusnak talált  pótgazdi elérhetőségét. A díjat ő határozza meg, éppen ezért az összeg nagyon változó, van aki alkalmanként már 1600 forintért is megsétáltatja, de akad, aki ennek csak a duplájáért. A legtöbbjüktől négyféle szolgáltatást igényelhetünk: sétáltatnak, etetnek, otthon szittelnek vagy esetleg el is viszik magukhoz egész napra és éjszakára az állatot. Ebben az esetben nyilván több törődés jut neki, mint egy kenelben, ám az ára is borsosabb, 4500 és 7000 forint között kell fizetnünk egy napért: így az egy hétnyi törődés 31 és 49 ezer forint között lesz. Az oldal előnye, hogy csak megbízható, lelkes kutyabarátokat találhatunk itt, akikről minden esetben tudunk visszajelzést készíteni.

A Local Cat macskák gondozását vállalja saját környezetben. Minden esetben, amikor kimennek, megetetik a macskákat, almot cserélnek, igény szerint játszanak velük és még képet is küldenek róluk a tulajdonosnak. A szolgáltatás díja 2700 és 4500 forint között alakul alkalmanként, attól függően, összesen hány napig vesszük igénybe. Ha napi két etetést, két kiszállást rendelnénk, akkor 4800 és 6900Ft közötti összeget kell fizetnünk. Egyhetes nyaralásnál így jön ki a 18900 forintos költség, ám vegyük figyelembe, hogy munkaszüneti napokon  plusz 1000 forintot  számolnak fel, így egy vasárnap nagy eséllyel beleesik, tehát inkább 20 000 a legkevesebb, amit fizetnünk kell.

Budapesten kívül

Szinte minden nagyobb településen megtalálható a szolgáltatás,

rengetegen foglalkoznak ezzel. Budapesten kívüli nagyvárosokban is hasonló, kisvárosokban kissé szolidabb árakkal találkoztunk. A győri Ebland 2600 és 3500 forint között fogad, a miskolci Sweetlife kutyát 2500-ért, macskát 1500-ért, egyéb kisállatot 600-900 forintért vállalnak naponta. A Bull-lakban szintén 2500 forintot számláznak ki éjszakánként a kutyák után, macskák 1800-ért szállhatnak meg. Hasonló árakat találtunk Debrecenben, Szegeden, de például Hódmezővásárhelyen már 1500 forintért is fogadnak be kutyákat.

Housesitting

A House sitting oldalakon olyan önkénteseket kereshetünk, akik beköltöznének egy házba pár hétre, esetleg egy-két hónapra, amíg tulajdonosok nincsenek otthon, és vigyáznának az értékekre, etetnék a háziállatokat, sétáltatnák a kutyát, öntöznék a növényeket. Ez a szolgáltatás elviekben ingyenes, hiszen az otthonunkban laknak, de a letöbb közvetítéssel foglalkozó oldal fizetős, 25 és 100 dollár közötti összegbe kerülnek. Ezeket az oldalakat keressük, ha elszántuk magunkat: TrustedHouseSitters.com, a Nomador.com és HouseCarers.com

Tény, hogy rejt magában bizonyos kockázatot, és sokan nem szívesen engednénk be egy idegent a lakásunkba, ám ezeknél az oldalaknál a visszajelzések tudják biztonságossá tenni ezt az együttműködést: érdemes olyan felhasználót keresni, akiről sok pozitív vélemény érkezett már. Ha mégis féltjük a lakásunkat, érdemes az értékesebb berendezési tárgyainkat elvinni otthonról, de az is jó megoldás lehet, ha az otthonunkba elzárunk egy szobát.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem