Egy évük maradt a keltetőknek: be kell zárniuk, ha kakascsibéket ölnek

agrarszektor.hu
Minden évben mintegy 45 millió kakascsibét ölnek le a német keltetőkben, ahol tojóhibridek előállítása a cél. Hogy ez meddig maradhat így, az hamarosan eldől, ugyanis e hét csütörtökön a lipcsei szövetségi közigazgatási törvényszéken döntenek arról, hogy van-e "észszerű oka" a csibegyilkolásnak. A gazdasági indokokat hamarosan félresöpörhetik az új technikai megoldások.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A német állatvédelmről szóló törvény kimondja, hogy bütetendő minden gerinces élőlény megölése, kivéve, ha ennek "észszerű oka" van, ezért Észak-Rajna-Vesztfáliában az állatvédők megtámadták a hím naposcsibék leölésének gyakorlatát. Ezután több keltető is a münsteri másodfokú közigazgatási bírósághoz fordult az ügyben, amelyik úgy találta, hogy a keltetőknek igazuk lehet. A tojóhibridek kakasainak felnevelése ugyanis nem éri meg azok lassú növekedése és rossz húsformáik miatt. Ez éppen eléggé észszerű ok ahhoz, hogy ne kötelezzék rá a gazdasági szereplőket.


Ha a szövetségi törvényszék ezt másképp ítéli meg, akkor ennek drámai hatása lesz a keltetőiparra. A tojástermelés alapjai rendülnének meg, ha a keltetők engedélyét visszavonnák, a legjobb esetben az országhatárokon kívül folytatódna a korábbi gyakorlat. A másik lehetséges út, hogy kettős hasznosítású baromfival érjék be a fogyasztók, de ez aligha tűnik reálisnak. Egy ilyen tyúk ugyanis lényegesen kevesebbet tojik, viszont drágán nő fel, és sokkal rosszabb húsformákat mutat. Magyarán mindkét terméke alaposan drágulni fog.


Úgy tűnik tehát, hogy a tojóhibridek kakasainak mindenképpen menniük kell, nem mindegy azonban, hogy mikor. A csibegyilkolás humánusabb alternatíváit régóta kutatják, és létezik is már elfogadható helyettesítő megoldás rá. Kétfelé módszer is adott arra, hogy már a tojásban megtudják, milyen a csibe neme. A Rewe-csoport által alkalmazott eljárásban az embrió 9-10 napos korában egy kémiai marker segítségével szexálják a tojásokat. Az így kiválogatott tojótyúkok tojásait külön márkanéven forgalmazzák Berlinben. Egy másik módszer pedig infravörös lámpa segítségével állapítja meg a fejlődő csibe nemét, már 3 napos csírakorban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek az eljárások még nem eléggé nagyüzemiek, ezért meglehetősen drágák, de a helyzet pillanatról pillanatra változik. Julia Klöckner szövetségi agrárminiszter reményét fejezte ki, hogy a hasonló eljárások már jövőre elérhetőek lesznek valamennyi német keltető számára. Ez egyben azt is jelenti, hogy megszűnik az "észszerű ok" arra, hogy megöljék a kikelt kakascsibéket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?