Eldurvult a vámháború - Nyögnek az amerikai szójatermelők

agrarszektor.hu
Kezd elfogyni az amerikai szójatermesztők türelme, miután múlt hét pénteken kiderült, nemhogy nincs vége a vámháborúnak, hanem még fokozódik is. Tavaly az USA jobb híján Európát és Dél-Amerikát vette célba a szójaszállítmányaival, de a piaci szereplők sem az eladott mennyiséggel, sem az elért árral nem lehetnek elégedettek. A vámháborúnak mindenki vesztese.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Peking az USA-val folytatott kétoldalú egyeztetések tizenegyedik fordulója előtt váratlanul visszalépett korábbi ígéreteitől, és törölte a megállapodás-tervezetből azokat a szakaszokat, amelyekben elkötelezi magát, hogy módosítja hozzáállását  a szellemi tulajdon és a kereskedelemi titkok védelme terén, nem erőszakolja ki a technológiatranszfert a vegyesvállalatokban, és változtat a versenyt és a valutaárfolyamot befolyásoló gyakorlatán. Ez azért aggasztó, mert Peking Európa felé is tett hasonló ígéreteket, de eddig csak egy szándéknyilatkozat aláírásáig jutott el:

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eddigi kereskedelmi vitában az amerikai kormány 250 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki büntetővámokat, míg Kína válaszul 110 milliárd dollár értékű amerikai importtermék vámtarifáit emelte meg. Donald Trump amerikai elnök múlt hét pénteken utasítást adott további, mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importtermék vámtarifájának megemelésére, ebből 200 milliárd dolláros értékre már ki is rótták a 25 százalékra emelt tarifát. Ez rossz hír az amerikai szójatermesztők számára - mondta Davie Stephens, az amerikai szójatermesztők szövetségének( ASA) elnöke, hozzátéve:

Megértjük, hogy Trump úrnak és adminisztrációjának nagyszabású céljai vannak az ország érdekében, de a gazdálkodók kétségbeejtő helyzetben vannak. A vámtarifák körüli viták lezárására van szükségünk, nem pedig a helyzet kiéleződésére."
Donald Trump

Kína az USA legfontosabb szójavásárlója volt a vámháború előtt, az exportérték csaknem 40 százalékát innen termelték be az amerikaiak. Peking ugyan februárban megígérte, hogy újabb 10 millió tonna szója vásárlásával idén 20 millió tonnára emeli az  USA-ból megrendelt bab mennyiségét, de ebből végül csak 5 millió tonna valósult meg. A tárgyalások lezárására kitűzött március elsejei határidő pedig eredmény nélkül múlt el. A piacot eközben föl-le rángatják a felek nyilatkozatai, ami senkinek sem jó.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nyomottak az árak és nagyok az eladatlan készletek. A szeptemberi betakarítás előtt biztosan tudnunk kell, hogy számíthatunk-e a kínai piacra. Nincsenek heteink sem a bizonytalanságra, nemhogy hónapok"

- magyarázta Stephens. A válasz azonban hamarabb érkezett, mint várták.

Peking tegnap bejelentette, újabb 60 milliárd dollár értékű amerikai árut részesít 10, 20, illetve 25 százalékos vámban.

Az indoklás szerint az USA protekcionista kereskedelem-politikájára adták ezt a választ. A helyzet tehát nemhogy enyhülne, inkább egyre éleződik. Trump előre megmondta, hogy rossz néven fogja venni, ha Kína visszavág. Most ezt azzal egészítette ki:

ha nem hajlandó meghajolni Peking, akkor az amerikai vállalkozások arra fognak kényszerülni, hgy elhagyják Kínát, hiszen túlságosan drágává válik számukra a termeléshez szükséges alapanyagok beszerzése.

Elemzők szerint eddig Kínát érintte rosszabbul a vámháború, de az USA sem úszta meg szárazon. A Trump-kormányzat tavaly 12 milliárd dollárral volt kénytelen kártalanítani a gazdákat, akik a szója, kukorica, búza és sertéshús piacán szenvedtek el veszteségeket a kínai import elmaradása miatt.

Amerika két irányban próbált megszabadulni a szójafeleslegtől: egyrészt Dél-Amerikán keresztül adta el Kínának, másrészt Európa felé irányította a szállítmányokat. Az öreg kontinens soha nem látott mennyiséget vásárolt tavaly az Egyesült Államoktól, így az megelőzte a beszállítók sorában Brazíliát, és 52 százalékos részesedést ért el az unió szójaimportjában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?