14 °C Budapest

Éles lőfegyvert tartanál otthon? Így neked is engedélyezik, de baromi drága

2018. március 18. 07:00

Az, hogy ma valaki Magyarországon önvédelmi célból éles lőfegyvert tartson az otthonában, egyáltalán nem elérhetetlen célkitűzés. Ám az engedély megszerzésének procedúrája koránt sem egyszerű feladat, sőt egy igencsak költséges folyamatról van szó. A Pénzcentrum most egy szakértő segítségével annak járt utána, hogy milyen költségekkel és ügymenttel kell számolnia annak, aki sportlövőként éles lőfegyvert tartana odahaza.  

Nemrégiben írtunk arról a Pénzcentrumon, hogy mekkora költségekkel kell számolnia annak, aki egy lőtéren kipróbálná az élménylövészetet. Az összeg a különböző lőterek ajánlatai alapján körülbelül 6 000 forinttól egészen 37 ezer forintig is terjedhet, és általában a töltényszám, valamint a lövészethez használt fegyvertípusok alapján kerül megállapításra. 

Az élménylövészet mellett azonban a lőtereken lehetőség van saját lőfegyverekkel is gyakorolni, azaz lőni. Ahhoz azonban, hogy valakinek engedélye legyen adott esetben saját maroklőfegyver tartására, mondjuk az otthonában, egy sor követelménynek kell megfelelnie sportlövőként. Ezek elérése pedig egyáltalán nem egyszerű feladat, sőt igencsak költséges vállalkozás is. 

A következőkben szakértő segítségével végigvesszük azokat az állomásokat, melyek okvetlenül szükségesek ahhoz, hogy valaki sportlövő lehessen, és ezáltal saját maroklőfegyvert tartson otthon, amit kiélezett szituációban, akár önvédelmi célokra is legálisan felhasználhat. 

Lőtéri, egyesületi tagság

Ahhoz, hogy valaki fegyvert tartson odahaza, valahol, valamilyen lőtéren vagy egyesületben mindig tagnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy minden évben, folyamatosan, addig, amíg valaki azt akarja, hogy egy maroklőfegyver ott lapulhasson a házában, lakásában. Egy lőtéri éves tagság megközelítőleg 60-80 ezer forint között mozog Budapesten és környéken. Az éves tagságinál fontos szem előtt tartani, hogy a tag, milyen szolgáltatásokat vehet igénybe a pénzéért.

Fegyvervizsga

A fegyvervizsgát le lehet tenni maroklőfegyverre, sörétes illetve golyóspuskára. Felkészítéssel együtt 25-80 ezer forintig is terjedhet az a költség, amíg valaki letesz egy sikeres vizsgát. 

Én, amit ajánlok az egy komplex felkészítés, nem egy ilyen himi-humi, hogy elmegyek valahova, befizetek 20 ezer forintot, ahol annyit mondanak, hogy tölts le hat oldalt az internetről, azt tanuld meg és minden szép és jó lesz. Én ezeket nem szeretem, ha én elküldök valakit egy vizsgára, akkor az a személy reggeltől estig ott ül, mint egy iskolában és felkészítik. Ez kb. már 35 ezer forintért elérhető. Korrektül, háttéranyaggal együtt (ami mondjuk nem hat oldalas) és a többi

- mondta el lapunknak Ferencz Gábor, a Gepárd Lőtér oktatója.

A fegyvervizsga felépítése: teszt kitöltés, ha ez jól sikerült, akkor egy szóbeli vizsga következik, majd ezt követően lőni is kell. Általában vagy pisztollyal, vagy pedig puskával, ez a 0,22-es kalibert takarja. A sikeres vizsga az ember élete végéig tart, nem kell újítgatni.

Pszichológiai vizsga

A sikeres fegyvervizsgán túl kell két pszichológiai vizsgálat is, ami fél év elteltével kell, hogy megtörténjen, de kettő évnél nem lehet hosszabb idő. Azaz, ha valaki idén márciusban teljesít egy pszichológiai vizsgálatot, akkor a másodikat leghamarabb csak szeptemberbe abszolválhatja (de 2020 áprilisában például már nem). A vizsga több helyen is letehető, de a rendőrségnél van egy lista azokról a helyekről, ahonnan ezt elfogadja. A pszichológiai megmérettetés kb. 10-20 ezer forintba kerül. 

Versenyengedély + sportorvosi vizsgálat

Versenyengedélyt két magyar szövetségnél lehet kiváltani. Az egyik a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) a másik pedig a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség (MDLSZ). Előbbinél az éves díj 12 ezer forint + regisztrációs díj, tehát kb. 13 500, a másiknál az első regisztráció 7 000 forint.

E mellett vannak még a sportorvosi vizsgálatok, melyek elég komplex vizsgálatokat takarnak. Mint például, szemészet, ortopédia, vérvétel, vizeletvizsgálat, kardiológia, belgyógyászat stb. Szakértőnk szerint a sportorvosi vizsgálat inkább időigényes, semmint anyagilag releváns folyamat. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Minősítés lövése

Ha valakinek megvan a versenyengedélye, és otthonra mondjuk egy maroklőfegyvert akar vásárolni, tehát erre a kategóriára rendelkezik érvényes fegyvervizsgával, akkor el kell indulnia egy versenyen és ott meg kell szereznie a minősítést. Ez azt jelenti, hogyha valaki egy versenyen például 100 százalékot lő, akkor minimum 60 százalékot kell lőni, ahhoz, hogy meglegyen az illető számára a minősítés. A minősítés lövésének költsége változó, gyors internetes keresés után találtunk ingyenes versenyt is, de például egy április hetediként megrendezésre kerülő puska-pisztoly minősítőn 1 500 forint a nevezés versenyszámonként. 

Ajánlás

Ha minden fentebb említett dolog megvan, akkor még a szövetségtől, illetve az egyesülettől kell egy ajánlás/javaslat. Ha az összes említett kritérium megvan, akkor lehet beadni a kérelmet a rendőrség felé, hogy valaki saját részre sportfegyvert vásárolhasson. 

... ez bizony nem egyszerű

A minden részállomáson való megfelelés, ahogy már a mennyiségükből is következik, bizony nem egyszerű feladat, sőt, ahogy arra korábban felhívtuk a figyelmet anyagilag sem sétagalopp. Ha összeadjuk az eddig felmerülő költségeket, alaphangon is valahol 

100-130 ezer forint környékén jön ki az összeg, és fegyverünk még nincs is.

Fegyvervásárlás

Magyarországon relatíve sok fegyverforgalmazó, vadászbolt, fegyverbolt van, ahol lehet fegyvert vásárolni. A hangsúly inkább azon van, hogy milyen összegben és milyen minőségben tervezi valaki a vásárlást. 

Ferencz Gábor, lőtéri oktató elmondása szerint 30 ezer forint környékén már lehet kapni egy 0,22-es kiskaliberű fegyvert, használtan. De például egy normálisabb, használt Glock 50-60 ezer forintnál kezdődik, de egy új lehet 250-300 ezer forint is. Ehhez pedig még külön jönnek a töltények. 

Önvédelem otthon

Ha valakinek van jogtiszta, engedéllyel tartott fegyvere, akkor azon túl, hogy azzal el tud járni lőterekre lőni vagy különböző versenyekre, van még egy nagyon fontos pozitív oldala. Nevezetesen, hogy otthon a jogtisztán tartott fegyverrel az illető megvédheti magát. 

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha valaki átugrik a kerítésemen és letép egy virágot, akkor majd jól utána megyek és hátba lövöm. Szó nincs erről, viszont ha betörnek a lakásomba, felveszítik az ajtót és egy késsel vagy valamilyen fegyverrel le akarnak lőni, azaz az életemre törnek, akkor a saját lőfegyveremmel megvédhetem magam

- hívta fel a figyelmet Ferencz Gábor, aki azt is elmondta, hogy ezekkel a fegyverekkel bizony a keretben vagy más elhagyatott helyen sem szabad csak úgy találomra lövöldözni. Fontos továbbá azt is megjegyezni, hogy az otthon legálisan tartott fegyverhez egy külön, a padlóhoz vagy falhoz rögzített zárható szekrény is kell, ahol a töltényeket külön kell elzárni a lőfegyvertől.

Összegzés

Ha pusztán anyagi szempontból összegezzük a fegyvertartást, akkor egy jobb minőségű használt lőfegyverrel majd 200 ezer forintnál tartunk az első évben, úgy hogy bizony a versenyengedélyt és a sportorvosi vizsgálatot (ahonnan bármikor újra elküldhetnek bárkit akár pszichológiai vizsgára is) évente teljesíteni kell ahhoz, hogy a már meglévő fegyverünket a jövőben is jogtisztán lehessen tartani. Mindemellett pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy minden évben lőtéri vagy egyesületi tagsággal is rendelkeznünk kell addig, amíg legálisan akarunk otthonukban éles lőfegyvert birtokolni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem