Érdekkörök, melyek a legtöbb agrártámogatást kapják

agrarszektor.hu
Bár a területalapú és zöldítési támogatás összegét nem találta el a K-Monitor, attól még az agrártámogatásokra kapott összegek alapján mindenképpen fontos agrár-érdekeltségeket ragadott meg idei listájában is, amelyet most közreadunk. Fontos megállapítás az is, hogy a támogatási kassza döntő része 2018-ban is az összes támogatásra jogosult felső 10%-ához került.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az összes támogtás négyötöde uniós forrásként érkezik meg  a magyar agrárszektorba. A kifizetett pénz mintegy kétharmadát teszik ki a közvetlen kifizetések, a többi pályázható forrás. A K-Monitor igyekezett az összes 2018-as támogatást érdekkörökhöz rendelni, és ez alapján megtalálni legerősebb családokat. Íme, a listájuk.

1. Csányi Sándor: 4,8 milliárd forint támogatás

A vágóhídjai és 35 ezer hektáros birtoka mellett integrátorként is tevékenykedő bankár a legfontosabb figura a magyar mezőgazdaságban. Csányi tavalyi 4 milliárdos támogatását 800 millióval tudta növelni részben a szentesi Hungerit baromfifeldolgozó megszerzése (300 millió), részben nagy cégei gyarapodása révén. Sokan Csányit sejtik a Bige László műtrágyagyárára helyeződő hatósági nyomás mögött, ami mutatja, van még hová terjeszkednie tőkésnek a magyar agráriumban.

2. Mészáros Lőrinc: 3,6 milliárd

Mészárosnak a tavalyi a terjeszkedés éve volt. Tavaly augusztusban Nyerges Zsolt közvetítésével megszerezte a Simicska-agrárbirodalom javát (Mezort), így minden valószínűség szerint az ország legnagyobb földbirtokosává vált (a területalapú támogatásokból az ő cégei kapták a legtöbbet). Ezzel együtt még nem lökte le a feldolgozóiparban erős Csányit az agrárium trónjáról, a bankár egy jóval szervezettebb, jövedelmezőbb cégbirodalmat tulajdonol. Mészáros egyébként már nemcsak itthon, de Erdélyben is jelentős földterületeket birtokol. Több, mint 40 hazai cégét holdingba szervezte (vagyonkezelője a Talentis Agro). Tartozik ide Demjántól szerzett balatoni borászat, tokaji, etyeki, somlói szőlő, korábbi Leisztinger- és Simicska-cégek.

3. Hunland (Janssen-család): 2,16 milliárd

A Pest megyei földprivatizáció egyik nagy nyertese volt a 30 éve hazánkba telepedett, a magyar politikai elithez mindig közel helyezkedő holland Janssen család. A Bugyi környékén gazdálkodó, a szigetszentmiklósi stadiont és Szijjártó Péter futsalcsapatát is szponzoráló Hunland cégcsoport idén már a toplista harmadik helyére ért föl.

4. Bódi család: 1,914 milliárd forint

A 6000 hektáron gazdálkodó, főleg állattenyésztő hajdúnánási Tedej mögött álló Bódi-család szépen gyarapodott tavaly, bár a dobogóra így sem fért fel. A bonyolult cégháló egésze közel kétmilliárdos támogatást szerzett, benne a második legtöbb, Mészáros Lőrincet közelítő területalapú támogatást - ennek oka a cégháló szétaprózottsága lehet. A család Bódi Lászlóhoz tartozó ágánál új cégeket tüntethettünk fel, melyek takarmány-, gabona- és vetőmag-termeléssel foglalkoznak.

Nem fért fel a képzeletbeli dobogóra a belga származású állattartó ClaessensPéter és családja sem. Ők is a leggazdagabbak közé tartoznak itthon, ehhez jön az 1,7 milliárdos agrártámogatás, amit dél-somogyi cégcsoportjukhoz tudtunk kötni. Ez a tavalyi összeg duplája.

Egymilliárdos támogatási összeg fölé jutott tavaly a GSD csoport is. A befolyásos csapathoz Helmut Gsuk német gazdálkodó mellett magyar partnere, Dorogi Árpád, Zsira polgármestere és Zászlós Tibor, az állattenyésztő szakmai szervezet elnöke, NAK alelnöke sorolható. A céghálót rekonstruálva elválni látszanak Dorogiék és Gsuk útjai: Gsuk kiszállt a GSD Agrárból, Dorogi a Béta Agroból és a GSD-Pigből. Retró honlapjukon erről nem írnak.

Még mindig jelentős zöldbáró az MSzP-közeliként elkönyvelt Leisztinger Tamás, akihez 958 millió forint agrártámogatást kapcsolhattunk. Leisztinger lavírozására jellemző, hogy megvette a Népszavát, de jelentős pénzeket tol a diósgyőri fociba. 2015-ben még az élen volt, azóta számos agrárérdekeltségétől megvált és a volt élettárs, Tüttő Kata édesanyja is kikerült a céghálóból.

200 millió forinttal növelték támogatásaik összegét a nyíregyházi képviselő és tejesgazda Helmeczyné dr. Pál Gabriella körüli társaságok. 2018-ban 945 millió forint támogatást szerzett a Farmtej-csoport. Az ismert ügyvéd felesége tulajdonos és vezérigazgató az Ibránytejben és a Farmtejben, ami utóbbihoz még a Zöld Bárók és a Ketchup Hungary Kft.-k tartoznak. 822 millió forint agrártámogatásra volt jogosult a Leisztingertől két éve két nagy agrárcéget megszerző mezőtúri Bihari Gábor. Ő 100 millió forinttal növelte 2018-ban támogatásai összegét.

Nem lehet elégedetlen 660 milliós támogatásával a felcsúti Flier János és családja. A napokban egy egészen vadnyugati károkozási történettel összefüggésbe hozott család szintén Leisztinger egy korábbi cégével kapaszkodott fel a toplistán.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13