6 °C Budapest

Érik a nyugdíjkatasztrófa: ennyit kell félretenned, ha el akarod kerülni

2019. február 17. 13:00

Kiderült, hány éves korban kell elkezdeni a megtakarítást, hogy ne kopjon fel az ember álla idősebb korára. Bár érdemes plusz pénzt is félretenni, de a magyaroknak csak egy része ismerte ezt fel.

Sokan félnek attól, hogy nyugdjas korukban nélkülözniük kell, nem fognak tudni rendesen megélni. Ezt egy korábbi felmérés is alátámasztja, amely szerint a magyarok mindössze 7 százaléka gondolja úgy, hogy biztosítva van az időskori élete is ebben a tekintetben, és már várja, hogy nyugdíjba vonulhasson.

Az arány sokat javulhatna, ha például többen gondolkodnának előre, és időben elkezdenék a nyugdíjcélú megtakarításokat. A Daily Mail friss cikkében idézett szakértők ennek kapcsán arra figyemeztettek: minél tovább húzza valaki ezt, annál többet kell félre tennie a havi jövedelméből.

A szakértők úgy kalkulálnak: a biztos időskori megélhetéshez havonta nagyjából feleannyi bevételre lenne szükség, mint amennyit egy átlagos munkavállaló 40 éves kora körül teud megkeresni a munkájával. Az állítást arra alapozzák, hogy a nyugdíjba vonulásig a legtöbben már letudják a jelzálogukat, és a gyerekeket sem kell már anyagilag támogatni - emellett sokat fog a költségeken, hogy már munkába se kell ingázni.

Mennyit kell félretenni?

A lap úgy számol, hogy ha valaki a 20-as éveiben kezdi el a nyugdíjmegtakarítást, akkor havonta a fizetésének nagyjából 12 százalékát kellene megtakarítania, hogy ne legyenek gondjai idősebb korában. Ahogy már fentebb is szóba került, ha elhúzzuk a dolgot, akkor 40 év felett már 20 százalékot kellene eltenni a fizetésből, hogy ugyanakkora össeget lehessen felhalmozni, mint az első példánál. Jamie Jenkins, a Standard Life nyugdíjszakértője azt is leszögezte, hogy

jó cél lehet a havi 15 százalékos megtakarítás, de sokan kevesebbel kezdenek, majd pedig fokozatosan emelik az összeget.

A magyaroknak is kinyílik a szeme

Hazánkban is egyre többen döntenek úgy, hogy megkezdik a spórolást: 017-ben például egy átlagos magyar megtakarító 44 éves korában indította el a privát nyugdíj-előtakarékosságát - derül ki a GRANTIS pénzügyi tanácsadó cég 3500 fő megkérdezésével készült felméréséből. 2018-ra ezt az átlagot 43 évre sikerült csökkenteni, ami a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának lassú, de biztos javulását mutatja.

Ez az egy korévnyi eltérés nem tűnik soknak, viszont árnyalja a képet, hogy a 25-30 éves korcsoport aránya megduplázódott a megtakarítókon belül. A 30 és 40 év közöttiek aránya nem ugrott meg ilyen látványosan, ám ebben a korcsoportban is határozott növekedés tapasztalható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az évi 20 százalékos adóvisszatérítés lehetősége sokakat motivál abban, hogy hamarabb kezdjenek el gondoskodni időskori megélhetésükről

- tette hozzá Kovácsik Tamás, aki szerint egyre többen ismerik meg a három államilag támogatott nyugdíj-megtakarítási lehetőséget, és döntenek ezután nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár vagy nyugdíj-előtakarékossági számla indítása mellett. A szakértő szerint még így is lenne hova fejlődni: a megtakarításba kezdők átlagéletkorát 40 év alá kellene csökkenteni. Hiszen minél fiatalabban vágunk bele, annál könnyebb összespórolni a biztos megélhetéshez szükséges összeget.

Havi 19 ezer forinttal terveznek

A K&H biztos jövő indexéből kiderült, hogy a 30-59 éves magyarok mindössze 29 százalékának van kifejezetten a nyugdíjas évekre félretett pénze. A nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők átlagosan 1,8 millió forintot gyűjtöttek eddig össze, 35 százaléknak azonban kevesebb mint 500 ezer forintja van erre a célra.

Akik még nem gondoskodtak a nyugdíjas évekről, de tervezik a takarékoskodás elkezdését átlagosan havi 19 ezer forintot tudnának erre a célra fordítani. A legtöbben 10-14 ezer forintot (28 százalék) illetve 20-29 ezer forintot (27 százalék) tudnának majdani nyugdíjukra félretenni.

A szakértők szerint egyre többen érdeklődnek a megtakarítások, azon belül is a nyugdíjbiztosítások iránt. A K&H Biztosító szerint a jövőben a pénzügyi tudatosság fokozódásával, a háztartások pénzügyi helyzetének javulásával növekedhet a nyugdíjbiztosítások iránti kereslet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem