Fáznak a növények, de van esély egy "normális" aratásra

agrarszektor.hu
Megjött a várva várt csapadék, most már csak melegebbre lenne szüksége a növényeknek. Globális szinten nem viselte meg az időjárás a növényzetet, de a piaci előrejelzések egy kissé túl optimistának tűnnek. Hiányra azonban nincs okunk készülni, még a belpiacon sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Túl vagyunk az első idei nagy megpróbáltatáson - az elmúlt két hétben mindenhova megérkezett a várva várt csapadék. Országos szinten legalább 45, de inkább 70 mm eső hullott, és ez a jelentések alapján feltöltötte a talajok felső rétegeit. Most már azt várjuk, hogy az 50-100 cm-es mélységig is eljusson a felszínről a víz, és ezzel újra kialakuljon a folyamatos nedvesség a mélyebb zónákban is.

20 centis rétegig minden rendben, a mélyebb szintek még várnak egy kis esőt

Az egyik szemünk így már nevethet, de jól jönne már egy kis meleg is a növényzet fejlődéséhez. Elnézve egy-egy búzatáblát, megerősödött az állomány, a néhány napja még látható talajfelszín eltűnt. Ez jó jel. Közelebbről azonban látszik az is, miért volt még  áprilisban is ritkás az állomány: gyenge volt a bokrosodás. Igaz ez a repcére is, nem ágazódtak el úgy a növények, ahogy szoktak. A virágzást nézve viszont itt bízhatunk a növények regenerációs képességében, és van esély a jó közepes termésre.

A tavaszi vetésűeket érintette leginkább a hideg. Az áprilisban elvetett kukorica és napraforgó megsínylette a hűvös időjárást. Nem csak eső, hanem nap és meleg is kell az erőteljes fejlődéshez, és most ebből keveset kaptak a növények. Fáznak, szükség lenne már a melegedésre a biztató folytatáshoz.

Elemzőként nekem is úgy tűnik, hogy nemzetközi téren kicsit már túlságosan is optimisták az előrejelzések, így a tőzsdei jegyzések is folyamatosan csökkennek.

Az időjárás összességében nem volt rossz eddig. Persze vannak jelentős eltérések, főleg az USA-ban, ahol túl sok volt a csapadék, de az Atlanti-óceántól az Uralig vett Európában a búza és a kukorica is szép. A repce vegyes képet mutat, a napraforgó is inkább a tavalyi szintek körül alakulhat. A legfrissebb előrejelzések alapján - bár olajosmagvakból Európában rosszak a terméskilátások -, globális készletemelkedést jeleznek 2020-ra. Ez figyelmeztető lehet a többi termékre nézve is. Az európai jegyzések most a 2017 tavaszi szinteken vannak, és

most úgy látni, az árakat tekintve a 2017/18-as szezonhoz hasonló lehet ez az évünk is.

Ebből számomra az következik, ne várjunk jelentős áremelkedést a közeljövőben. Nézzük meg inkább, hogy az ó-termésre van-e még kereslet, és ha igen, lépjünk. Az új termés sorsa még bizonytalan. Ha bejön egy május végi, júniusi száraz periódus, akkor  kialakulhat itthon egy lokális, "Kárpát-medencei" piac. Én egyelőre még az

5 millió tonnát közelítő magyar búzaterméssel számolok, ami azt jelenti, hogy nem a belső piac lesz az ármeghatározó, hanem az export.

Az árpa, repce, kukorica előre eladásáról nem nagyon hallani, napraforgónál esetleg megmozdulhatnak a feldolgozók, de pillanatnyilag még nem aktív a kereskedelem. Az elmúlt hetek pangása után remélhetőleg megint élénkülni fog a terménypiac.

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?