Három kártevő miatt bosszús az egész ország

agrarszektor.hu
Augusztus első felében a viszonylag száraz és meleg klíma elsősorban a rovarkártevőknek és egyes lisztharmat betegségeknek kedvezett. Az érőfélben levő zöldség- és gyümölcsféléken, valamint a csapdákban tömegesen találkozni az ázsiai márványos poloskával és a zöld vándorpoloskával, továbbra is erőteljes az almamoly rajzása, és országosan nagy kihívást jelent a vértetű terjedése is - figyelmeztet növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A két poloskafaj felszaporodását egyértelműen a számára kedvező meleg idő, valamint a természetes ellenségek hiánya segíti elő. A szabadföldi paradicsom és a paprika termésén újabb és újabb kifakuló foltok jelzik a poloskák szívogatását, mellyel gyakorlatilag piacképtelenné válik a termés. A szívogatással a termésbe juttatott toxikus nyál miatt ezeken a foltokon elhal a termés, ezért válik tarkává a bogyó. Ha védekezésre szánjuk el magunkat, okvetlenül vegyük figyelembe a felhasznált készítmények élelmezés egészségügyi várakozási idejét.

Még zöld a paradicsom, amikor már rajta vannak (Forrás: shutterstock)

Az almásokban most elsősorban a lisztharmatfertőzés terjedésének kedvez az időjárás, a varasodás most a szárazabb idő miatt kevésbé veszélyes. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy nagy lehet a különbség az egyes ültetvények mikroklímája között, még kerten belül is! Ezért nem árt a rendszeres és az alapos felderítés a varasodás friss tünetei után. A terméseken megjelenő fertőzés már a gyümölcs téli tárolhatóságára is kihatással van.

A baktériumos tűzelhalás még a nyári hónapokban is okozott friss fertőzést, jelenleg nem látni újabb elhalásokat. Az almamoly változatlanul nagy tömegben fogható a csapdákkal, tehát folyamatos a támadása. Az előző nemzedék hernyói már kirágtak a termésből, most friss tüneteket látni az eddig ép gyümölcsökön. A levélaknázó molyok változatlanul károsítják a lombozatot, de kártételük most nem erősödött.

Almamoly "kukaca" növekedett itt (Forrás: shutterstock)

Az almafa-vértetű terjedése országosan komoly kihívást jelent, sajnos nem ebben az időszakban lehet a károsítást kezelni, legfeljebb szinten tartható a fertőzés. A magas UV- sugárzás következménye az egyre több gyümölcsön jelentkező napperzselés, ami ellen vajmi keveset tehetünk, pedig már most is gyakori a kár.

A szőlő egyes fajtái már szedésre érettek. A zöldmunkák nyomán kihajtott vitorlákon friss szőlőperonoszpóra tünetek láthatóak, míg az elvékonyodott bogyókon lisztharmattal és szürkerothadással találkozni. A károk mérséklése érdekében most még nem késő beavatkozni. A levelek által nem védett fürtökön szintén gyakori a napégés.

A selyemfényű puszpángmoly rajzása tovább tart, sőt a fogott lepkék száma még emelkedett is. A kártevő már több hete rajzik, de még várhatóan ezután is fog, ezért a hernyók kelése is sokáig fog tartani. Egy védekezéssel nem oldható meg a buxusok megóvása. Kombináljuk a kontakt készítményeket felszívódóakkal, így a lepke és a hernyó is gyéríthető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?