Helikopterekről és drónokkal is figyelik a parlagfűfoltokat

agrarszektor.hu
Ebben az évben a földhivatalok az ellenőrzések alapján 4070 esetben összesen 3652 hektárra rendeltek el közérdekű védekezést a parlagfű ellen, amit 2136 esetben (2322 hektár) a földhasználó maga végzett el. A helyzet nem romlott, de nem is javult: továbbra is Európa egyik legszennyezettebb országának számítunk a parlagfű pollenkoncentrációját illetően - foglalta össze az idei tapasztalatokat Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A főigazgató kitért arra, hogy Magyarország még mindig a parlagfűvel legfertőzöttebb országok közé tartozik Európában, a gyomnövény elleni védekezés a mezőgazdaságban okozott károk és az egészségügyi hatások miatt is kiemelt jelentőségű. Szakértők szerint egy köbméter levegőben már 30 darab pollen is allergiás reakciót vált ki, nálunk azonban az alacsony pollenkoncentrációjú területeken is legalább 400 darab pollen van a levegőben a szezonban. A tüneteket okozó pollenszint idén a meleg időjárás miatt három hónapon át fennmaradt, és augusztus elején érte el a csúcspontját.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!
Helikoptres felderítésen a hatóság (Fotó: MTI, Krizsán Csaba)

Számszerűsíthető a parlagfű miatti terméskiesés is. A gyomprobléma a kukorica és a napraforgó esetén 1,5 millió hektárt érint, 40-50 milliárd forintos gazdasági kárral - emelte ki Gyuricza Csaba. A NAIK főigazgatója említést tett az osztrák Burgenland és Győr-Moson-Sopron megye közös, Joint Ambrosia Action elnevezésű, uniós forrásból finanszírozott parlagfűmentesítési projektjéről. A két ország közötti határterület légi és földi felderítése nyomán kirajzolódott, hogy az osztrák tartományban a parlagfűfertőzés mértéke magasabb volt, mint Magyarországon. Ezt az agresszív gyomnövényt teljesen kiirtani nem lehet, de terjedését és magszórását a lehetőségekhez képest gátolni kell. Ehhez a helikopteres felderítés mellett drónokat is alkalmaznak a jövőben.

(Forrás: MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03