Helyreállt a rend: a búza végre többet ér, mint a kukorica

agrarszektor.hu
Az oroszoknak még bőven vannak exporttartalékaik a búzából, a szállítások ütemezése azonban nem feltétlenül igazodik a piaci igényekhez, ami éppen elég ok lehet az áremelkedésre ebben a búzahiányos gazdasági évben. Bár a kukoricatermés sem volt fényes tavaly, koránt sincs akkora hiány belőle, mint ahogy azt franciák érzékelik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

December végén többször is áremelkedést mutattak az árutőzsdék, bár nem volt érdemi forgalom. A karácsony előtti pénteken egy rövid időre megijesztette a piacot egy orosz hír, miszerint akár korlátozhatják is a búza kivitelét. Erre alaposan rácáfoltak az események - nem hogy korlátozásról nincs szó, hanem a kikötőktől távolabbi területekről történő szállítást is támogatja az orosz kormány. Mivel azonban a kínálati nyomás egy csöppet sem erősödött kelet felől (sőt), a malmi búza ára tovább emelkedhetett közel 10 USD/tonnával.

Ez magával húzta a kukorica árát is, annak ellenére, hogy eközben Chicagóban két hét alatt 4-4,5%-ot csökkentek az ottani jegyzések, és ez nem jó jel. Ha a július 2-ai kukoricaárakat összehasonlítjuk a december 31-ei, év végi számokkal, akkor látjuk, hogy alig drágább most, mint volt az év közepén. Még érdekesebb, hogy a két évvel ezelőtti azonnali árakhoz képest sincs feljebb az ára. Elgondolkodtató az árpa szárnyalása is. A júliusi szintekhez képest ma az olasz árak 50-55 EUR/tonnával vannak feljebb. A december 20-ai, utolsó ár 221,5 EUR/t, míg két évvel ezelőtt, a 2016. decemberi ár 158,5 EUR/t volt, aztán másfél évig stabilan 160 és 170 EUR/t között tartózkodott.

 

Ezek után nézzük a búzát a MATIF-on. Úgy tűnik, eddig a búza ára volt túlságosan alacsony! Amit az elmúlt években emlegettünk - ti. hogy a kukorica nem lehet drágább, mint a búza -, az most bekövetkezett. A barchart.com ábrája mutatja az elmúlt két év történéseit (fekete vonal és színezett háttér = búza, zöld vonal = kukorica). A 2017-es év az árak mélyrepülését hozta. 2018-ban aztán látszott már, hogy a vetésterületek csökkenése és az időjárási viszontagságok miatt kisebb lesz az európai termés, emiatt januártól elindult a kukoricát is felhúzó, együttes áremelkedés, ami júliusban, éppen az aratáskor tetőzött.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár a nyári időjárás a kukoricára nézve is kedvezőtlen volt, alapvetően csak Nyugat-Európát sújtotta, nem az EU28-ak összességét (nem beszélve Ukrajnáról vagy Amerikáról). Emiatt az ára nem tudott megmaradni a búzáéval egy szinten. Ahogy azt írtuk is, a román és bolgár többlet az EU-n belül kiegyenlítette a francia és német hiányt. A kukorica ára nyár óta nem is mozdult, és ha továbbra is kedvező lesz a dél-amerikai kilátás, így is marad.

A búza és az árpa más utat járhat be. Úgy látom, a búza ára stabilan a mostani szinteken 220-240 USD/t FOB Fekete-tenger (kb. 200 EUR/t) körül maradhat, és ez a MATIF jegyzéseit is a jelenlegi szinteken tartja. Az árpa jövőjét nehezebb megítélni, mert a mostani magas árakban a kínálat hiánya játszotta a főszerepet, de ez nem biztos, hogy így marad. Új szezon kezdődöik új lehetőségekkel vagy korlátokkal. Várhatóan már a tavaszi árazásokkor a mostanihoz képest jóval alacsonyabb árakkal kell számolnunk, amit a Stratégie Grains növekvő kínálatról szóló prognózisa is alátámaszt.

És hogy mi lesz az olajosmagvakkal? Ha jön egy újabb enyhítés a vámháborúban, vagy a brazil szójatermésről ismét jó híreket kapunk - pillanatnyilag 120 millió tonna fölötti mennyiséget prognosztizálnak -, lejjebb mozdulhatnak az árak. Január első hetében e téren még korai jóslatokba bocsátkozni.

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?