15 °C Budapest

Horror árak Pesten: mégis ki fizet 1260 forintot egy deci sörért?

2018. november 17. 12:00

Magyarországon évről évre nő a sorfogyasztás mértéke, amely így már éves szinten eléri a 6 millió hektolitert. Nem csak egyre többet sörözünk, de az ízlésünk is változik - egyre inkább nyitottabbak vagyunk a kézműves sörökre. Amennyiben viszont minőségi sörre vágyunk, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, egy-egy hely ugyanis akár több ezer forintot is elkérhet egy korsó sörért. Mi most megtaláltuk az egyik frissen nyílt kocsma kínálatát, és a széles választék mellett azt tapasztaltuk, hogy már egy deci sör ára is meghaladja az 1000 forintot.

A szeszes italoknak nagy hagyománya van Magyarországon: méltán híresek borvidékeink, pálinkakultúránk pedig világszinten is egyedi. A sörfogyasztásban sem maradunk el ugyanakkor a világ többi országától, sőt, az európai átlag felett fogyasztjuk a folyékony kenyeret. A fogyasztás mértéke dinamikusan nő - főleg a nyári hónapokban -, e növekedést pedig a minőségi, kézműves sörök egyre nagyobb népszerűsége is táplálja. A minőségnek azonban ára van - egy kézműves sör üvegje akár több ezer forintba is kerülhet.

Lökd ide a sört!

A számok is alátámasztják, hogy a magyarok sok sört fogyasztanak: az Egészségügyi Világszervezet 2016-os kutatása szerint egy magyar átlagosan 71 liter sört fogyaszt el évente, ezzel pedig az európai átlag fölött vagyunk (a csehek 149 literes fogyasztását persze meg sem közelítjük). A sörfogyasztás ráadásul azóta csak nőtt, a Nielsen kutatása szerint 2016-ról 2017-re 4 százalékkal bővült ez a mennyiség, amelynek hazai kiskereskedelmi forgalma akkor 140 milliárd forint volt. A magyarok ezzel több mint 6 millió hektoliternyi sört fogyasztanak el évente.

A prémium márkás termékek népszerűsége ezen belül is egyre nő, vagyis egyre fogékonyabbak vagyunk az új ízek iránt, még magasabb árak ellenére is. Noha ismerjük, vagy akár kóstoltuk is már a különböző sorfajtákat, az már nem biztos, hogy tisztában vagyunk vele, melyik mit is jelent.

Mitől kézműves a kézműves?

Ha visszamelékszünk pár évvel ezelőtti kocsmázásainkra, felidézhetjük, hogy a pult mellett állva majdnem minden kocsmában ugyanazokkal a sörökkel találkozhattunk, nagyjából hasonló áron. Ugyanez volt a helyzet a boltok polcai előtt a választékon őrlődve. Az utóbbi időben azonban a legtöbb kocsma pultjának elengedhetetlen elemei a különféle ízesítésű, eltérő eljárással készülő sörök. Ma már szinte minden márka kínál a hagyományos világos sörök mellett úgynevezett IPA-t (indian pale ale) is. De mi is ez a termék?

A különbség a hagyományos világos sörökhöz képest egyszerű. A lager alsó erjesztéssel, az ale felső erjesztéssel készül - azaz az adja a különbséget, hogy a főzet erjesztése során az élesztő a leendő sör alján csücsül, vagy a színén úszik. Az élesztő adja az egyedi ízt a felső erjesztésű söröknek.

A hagyományos szó kicsit átverő, a XIX. századig ugyanis nem ismerték az alsó erjesztésű söröket, ez egy viszonylag új termék a sörfogyasztás többezer éves történetében. Természetesen az ale-nek nagyon széles variációjával találkozhatunk: IPA, APA, Red Ale, ezen kívül van még Porter, Stout, illetve különféle búzasörök is.

A kézműves sörök rendszerint a felső erjesztésű kategóriába tartoznak. Sikerüket minden bizonnyal sűrűbb állaguknak, markánsabb ízüknek köszönhetik - esetükben nem érheti őket kritika, hogy a sör "vizes". Természetesen a kézműves jelző csak azt jelenti, hogy a sör nem iparilag, nagyüzemben készül, hanem kis főzdék üstjeiben. Így aztán a világos sör is lehet kézműves. Sikerüknek legszemléletesebb jele, hogy a kis sörfőzdék mellett a piacot leuraló nagyvállalatok is megjelentek a hagyományostól eltérő termékeikkel, ilyen például a Soproni óvatos duhaj IPA, valamint a Dreher hidegkomlós terméke, de az Arany Ászok is megjelent saját, frissenszűrt termékével. Ez csupán nekünk, magyaroknak új dolog, az Egyesült Államokban, Belgiumban és Svédországban például már régóta hódítanak a különféle erjesztésű sörök.

A kézműves sörözők is gombamód szaporodnak, nyáron például KEG sörművház kápráztatta el a nagyérdeműt a maga 32 csapjával, de a kézműves sörök már a különféle sörfesztiváloknak is egyre gyakoribb szereplői mostanság. A Guardian 2015-ben összegyűjtötte a legjobb magyar sörözőket, ezek mindegyike a kézműves sörökkel tűnt ki. A minőségi sörök iránti igény növekedésének a következménye, hogy egyre több kézműves söröző nyílik meg, amelyek széles sörkínálatában csak egy dolog közös: a magas ár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem a lehúzás miatt drága

A minőségért általában fizetni kell. Nem meglepő, hogy a megszokottól eltérő ízű söröket magasabb áron kínálják a kocsmák, ennek okai azonban nem a "név árában" keresendők. A sörkészítők rámutatnak, hogy a jobb minőségű termékek elkészítése rendkívül költségigényes. Minél jobb alapanyagokat akarunk használni, a hozzávalók ára annál nagyobb mértékben nő. A legdrágább összetevőből, a komlóból például a lagerhez nagyjából két kiló kell, míg egy minőségi kézműves sörhöz akár ennek a tízszerese is. A jobb minőségű összetevők felhasználásával akár tízszeresére is nőhet a sör előállítási költsége, így aztán nem meglepő, hogy egy -egy üvegért akár több ezer forintot is elkérhet a gyártó. Az Ogre Bácsi Söregyetem nevű kocsma közlése szerint így egy jobb minőségű kézműves sör készítési költsége akár 1000 forint is lehet literenként. Mindemellett a forgalmazási, szállítási költségek és a profitráta miatt már érthető, miért kerül ennyibe egy jó minőségű kézműves sör.

1000 forint egy deci sörért?

A népszerűségre a kínálati oldal is reagál: egyre nyílnak az új kocsmák a városban. A piac egyik legújabb szerelpője a csütörtökön nyílt BrewDog, amely szintén kézműves söröket kínál. Mi az egyik közösségi oldalon futottunk bele a kocsma kínálatába:

A fotó tanúsága szeint a sörök közül szinte egyik sem érhető el 1000 forintos ár alatt, a hagyományos pohár és korsó méret helyett itt a kézműves söröknél megszokott 2, 3 és 4 deciliteres változatokkal találkozhatunk. A 3 és 4 deciliteres sörök ára 1500-1700 forint körül mozog,

de a 17 százalékos alkoholtartalmú "Abstrakt 24" decilitere 1260 forintba kerül.

A szintén 17 százalékos "Dog G" ára is borsos, 1080 forintért kaphatunk egy decit. A 3 deciliteres, 0,5 százalékos alkoholtartalmú" R Edcurrant Popsicle Parade" 1420 forintért elérhető.

A kínálat legalább 20 sört tartalmaz, az elnevések között pedig vannak egészen fantáziadúsak is, mint például a 7 százalékos alkoholtartalmú "Balkezes LD50 Centennial", amelynek ára 1680 forint/3 deciliter, de beszédes nevűek a "Dogtobersfest" és "Brutalist" nevű sörök is.

Ha kézműves sörökre vágyunk, nem érdemes apróval a zsebünkben beesni az első sarki kocsmába. Egyrészt az árak miatt, másrészt a kínálat bősége miatt is érdemes előre informálódnunk, hiszen a különféle sörök ízvilága rendkívül eltérő.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem