Hova menjen a magyar búza? Addig örüljünk, amíg a versenytársakat leköti a spanyol piac!

agrarszektor.hu
Az európai piacok ismét jó búzatermésről beszélnek, a becslések és elemzések alapján a 2019-es betakarítás mennyisége nagyobb lesz, mint - az egyébként nagyon gyenge - tavalyi volt. Összességében átlagos mennyiségről és minőségről beszélünk. A piaci helyzet azonban korántsem átlagos. Erre figyeljen, amikor megtervezi az exportot!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Strategie Grains független piacelemző cég szerint Olaszországban 236 ezer tonnával várható nagyobb búzatermés. Emellett fő versenytársaink közé belépett Horvátország, ahol 31 ezer tonnával több búza várható idén, mint tavaly, ami lehetővé teszi, hogy ugyanakkora exportjuk legyen, mint az elmúlt évben. A számunkra fontos piacra Románia és Bulgária is folyamatosan szállít búzát, a 2018/19-es szezonban az olasz import 23%-át adta ez a két ország, és idén is hasonló nagyságrend várható. Az elemzés szerint a visszaeső olasz import (-154 ezer tonna) közel 25%-a jöhet e két országból. Ha belegondolunk, mennyivel egyszerűbb 15-30 ezer tonnás hajókkal szállítani és a kikötőkből ellátni a vevőket, ez komoly versenyhelyzetet jelent a számunkra.

A magyar exportot alacsonyabbra várják az elemzések - erre a tendenciára már korábban is utaltunk -, így a 2018/19-es szezon összes 2,27 millió tonnás exportja az EU28-ak országaiba nem fog megismétlődni.

Az olasz piac évek óta közel 40%-kal részesedik az összes exportunkból, ami az uniós versenytársak előretörése révén egyre nehezebben tartható.

Másik nagy vevőnk Ausztria. Az osztrák piaci pozíciónk stabilnak látszik, kérdés, mennyi ebből a tranzit és mennyi a tényleges ottani felhasználás. Kereskedői körökben nem ismeretlen a tranzit gyakorlata, de az sem kizárt, hogy a saját termés kerül kivitelre és helyére érkezik a más minőségű és esetleg olcsóbb magyar áru.

A jelenlegi helyzetben ezért is tartom különösen fontosnak, hogy csak előzetesen bevizsgált, megbízható eredmény ismeretében kezdjünk az exportba. Már tudjuk, mire kell figyelni az idén és ez nem kereskedői trükközés, hanem piacvédelem. A belső, malmos eredmények is mutatják, hol lehet a gond. Nem véletlen, hogy egyes régiókban külön is felhívják az átvételkor a figyelmet a fuzáriumtartalomra, de ami még fontosabb, a toxinvizsgálatok fontosságára. Nem csak erről van szó, a hektoliter-tömeggel is lehet probléma, valamint az elmúlt napok csapadékai már a mag belső enzimfolyamatait is befolyásolhatták, így csökkenhet az esésszám is.

A piacaink megtartása érdekében látnunk kell, az EU28-ak belső búzaforgalmában éppen egy átrendeződés zajlik:

Spanyolország felé megy a román és a bolgár export többsége a spanyol import 80%-os (!) növekedése miatt.

Az aszály miatt az ottani termés csak 4,4 millió tonna, ami a több éves átlagtól 1-1,5 millió tonnával, a tavalyitól 2,2 millió tonnával marad el. Ez a helyzet most számunkra kedvező, hiszen így a versenytársak áruja egy ideig kevésbé jelenik meg a hagyományos piacainkon. Az uniós kivitel mellett a tengerentúli exportunk nagy árbevétel-veszteséggel járhat, ezért kell vevőink minden jelzésére azonnal reagálnunk és a keresletet kielégíteni. Egységes és stabil, ellenőrzött minőséggel készüljünk a szállításokra.

Bidló Gábor

Budagabona/Prudens Ceres

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?