11 °C Budapest

Így fosztják ki az ATM-eket: mutatjuk a legprofibb trükköt

2018. február 24. 16:00

Nem kell felfeszítenie csalóknak az ATM-eket ahhoz, hogy hozzájussanak a benne lévő pénzhez. Egy fonendoszkóp, egy telefon és egy, a bankautomatához így hozzákötött billentyűzet segítségével ráveszik a gépet arra, hogy hihetetlen sebességgel kezdje el magából kiszórni a pénzt.

Európában, Ázsiában és Mexikóban már elterjedt csalási módszer hódít az Egyesült Államokban is. Csalók egy fonendoszkóp segítségével keresik meg, hogy hol lehet kívülről rácsatlakozni a bankautomatára, majd egy telefon és egy kábel segítségével hozzákötik azt egy távoli számítógéphez.

A számítógépes program pedig megkerüli a bankautomata biztonsági rendszerét és ráveszi azt, hogy kezdje el magából kiszórni a pénzt. A sebesség pedig megdöbbentő:

23 másodpercenként 40 bankjegyet tudnak kinyerni a gépekből.

Ha a csalókat menetközben megzavarják, akkor sincs baj, a távolról rákötött számítógép segítségével ugyanis azt íratják ki az ATM képernyőjére, hogy a pénzautomata üzemen kívül van.

A csalástípus amerikai elterjedésről először Brian Krebs kiberbiztonsági újságíró számolt be a blogján, miután megszerzett egy figyelmeztetést, melyet az illetékes amerikai kormányhivatla (a Secret Service) juttatott el pénzintézeteknek.

A CNN amerikai hírtelevízió megszólaltatott egy Secret Service-ügynököt is, aki elmondta, hogy laikus szemlélő nem is feltétlenül veszi észre, amikor épp feltörik az ATM-et a fonendoszkóp segítségével, hisz egyáltalán nem számít rendkívüli látványnak, hogy szakemberek bankautomatákat szerelnek. A tisztviselő azonban azt is hozzátette, hogyha azt látjuk, hogy valaki feltűnően sok időt áll eg ATM-nél, akkor érdemes lehet értesíteni a rendőrséget.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az hírtelevízió tudomása szerint az elmúlt időszakban 1 millió dollárny (körülbelül 255 millió forint) készpénzt csaltak ki a módszerrel ATM-ekből országszerte.

A CNN ugyanezen cikkében egy másik, még egyáltalán nem elterjedt csalásról is beszámolt. Ennek keretein csippel ellátott kártyával való vásárláskor másolják le a bankkártyát egy csalók által megbuherált pénztárnál, majd a kártya adatainak segítségével egy szintén meghekkelt ATM-ből vesznek ki pénzt. Ez a művelet valamivel bonyolultabb, mivel a kártyával való fizetés után csupán egy percig tudják használni pénzkivételre az ellopott adatokat.

A magyar bankkártyák is jellemzően csippel vannak ellátva, de sem az első, sem a második csalástípusról nincsenek hazai hírek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm