19 °C Budapest

Így törhet borsot Csányi és Mészáros orra alá az Ötöslottó új milliárdosa

2019. április 19. 07:01

Őrületes mennyiségű pénz, 4 milliárd 127 millió forint a fődíj az Ötöslottón. Bár vélhetően sokan elköltötték már ezt a pénzt fejben, mi most egy vállalkozó szellemű, hatalomra törő nyertes szempontjából nézzük meg a lehetőségeket: vajon mekkora gazdasági, és adott esetben politikai hatalommal járna, ha a pénzét befolyásszerzésre használná fel. Avagy mekkora részesedést tudna vásárolni a leendő nyertes néhány neves magyar tőzsdei cégből.

Egy átlagember fejével felfoghatatlan összeg, 4 milliárd 127 millió forint ütheti a markát a hétvégén egy szerencsésnek. Az Ötöslottó történetében ez eddig a harmadik legnagyobb nyeremény, és az ötmilliárdos, aranyérmes pozíció sincs már messze. De valóban számít-e, hogy a nyertes 1, 2, 4 vagy épp 5 milliárdot nyer, hiszen már egy százmilliós nyeremény is gyökeresen megváltoztatná a legtöbb ember életét.

Úgy látszik, egyáltalán nem mindegy, hiszen a nyeremény növekedésével hétről-hétre nő a játékosok száma is.

Tényleg úgy tűnik, hogy az átlagemberek el tudják képzelni a 3 és a 4 milliárd forint közötti különbséget. De gondolkodjunk kicsit racionálisan, és próbáljuk meg kézzelfoghatóvá tenni a fenti összeget. Hogy egyes befektetések miképp fialnának, azt ebben a cikkben már megvizsgáltuk, most nézzük meg, mennyit is ér egy ekkora összeg a piacon.

A lottónyertes minden bizonnyal az ország legszerencsésebb embere lesz arra a napra. De vajon hova helyezhetjük őt az ország leggazdagabb embereinek a rangsorában? Vajon helyet jelentene-e neki a 4 milliárd forint annál az asztalnál, ahol Csányi Sándor vagy Mészáros Lőrinc ül, és ahol a nagy dolgok valójában eldőlnek? Ezt vesszük most sorra.

Az ország legszerencsésebb embere vajon mennyire gazdag?

Kezdjünk előbb egy kis statisztikával. A leendő lottónyertes 4 milliárd 127 millió forinttal lesz gazdagabb. Ne vitassuk, ez egy hatalmas összeg. A magyar havi átlagbér körülbelül 219 ezer forint volt tavaly, azaz egy átlagmagyarnak 1 570 évig kéne dolgoznia, hogy ezt az összeget elérje. Mivel a nyugdíjkorhatár ma 63-65 év, feltehetően senki nem annyira bolond, hogy a maradék 1485 évet is munkával töltse.

De viccet félretéve, tényleg nézzük meg, mennyit is ér az összeg. A magyar bruttó hazai termék körülbelül 40 ezer 230 milliárd forint volt a tavalyi évben. Azaz a lottónyertes nyereménye az egész ország egy év alatt megtermelt értékének egy tízezreléke. Azaz tízezerszer kéne megnyernie a lottót, hogy annyi pénze legyen, amennyi értékű gazdasági produktum Magyarországon keletkezik egy év alatt.

Ha a jótékony lélek a magyar államadósságot kívánná csökkenteni a nyereményéből, az gyakorlatilag meg sem mozdulna: annak értéke ugyanis 28 730 milliárd forint. A lottónyeremény ennek 0,014 százaléka. A magyar államháztartás pedig 20 578 milliárd forint, azaz a lottónyeremény csak 0,02 százaléka annak a pénznek, amelyet a jólöltözött honatyák 2019-ben felelősen elköltenek. Persze nem helyes egy ember egyszeri jövedelmét egy ország éves termeléséhez hasonlítani: nézzük meg, mekkora májer válhatna a lottónyertesből a tőzsdén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vállalkozik a lottónyertes - mire elég a pénze a tőzsdén?

Ha a leendő lottónyertesnek olyan céljai vannak, hogy felvásárolja a legnagyobb magyar vállalatokat, érdemes tisztában lennie azok értékével. Ha például bekopogna hirtelen a Telekomhoz, hogy felvásárolná a céget, azt a választ kapná, hogy a 4 milliárd 127 millió forintért megkaphatja a részvények 0,86 százalékát, annak értéke a tegnapi napon ugyanis pont 481 milliárd forint volt. Ezért már nagyon finom szendvicseket lehet enni a tulajdonosi közgyűlésen, de döntési jogkörökhöz így nem jutna. Más kérdés, hogy az osztalékokból is kényelmesen megélne jóideig. Ha úgy döntene, hogy a Richtert vásárolja meg inkább, még inkább csalódnia kéne: a lottónyereményért megkapná a vállalat részvényeinek 0,39 százalékát. A vállalat piaci kapitalizációja (azaz a teljes részvényállomány értéke - vagyis a vállalat piaci értéke) a tegnapi napon 1 058 milliárd forint volt. Ha ennyiért nem vágna bele, és inkább az energiaszektor felé kacsintgatna, a MOL-ból vásárolhatna akár 0,15 százalékot is, hiszen annak értéke 2 696 milliárd forint.

És hogy válaszoljunk a címben tett felvetésre, azaz mennyire tudna borsot törni Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc orra alá a lottónyertes?

Semennyire. Az OTP Bank Nyrt. Magyarország legértékesebb vállalata, piaci kapitalizációja 3 643 milliárd forintra rúg - azaz a lottónyertes szépen bevásárolhatna a részvényekből - 0,11 százalékos részesedésig. A bank növekedését látva ugyanakkor az osztalékok és az árfolyamnyereség miatt is könnyen nagyobbra hizlalhatná vagyonát.

De mi a helyzet Mészáros Lőrinccel?

Ha borsot törni nem is tudna törni az orra alá, a lottónyereményből már jelentős részesedést tudna vásárolni. Hogy mennyire jelentőset? Az Opus értéke 144 milliárd forint, azaz ebből 2,87 százalékos részesedést vehetne, míg a Konzum 72 milliárd 100 milliós értékéből már 5,7 százalékos részesedést vehetne.

Nos, ez nyilván nem lenne elég arra, hogy a lottónyertes hirtelen az ország második emberévé váljon, de arra elképzelhetően elég lenne, hogy bekerüljön abba a körbe, akikkel Mészáros egy asztalhoz ül.

Természetesen az Opusban és a Konzumban is hatalmas növekedési potenciál van, ebből a szempontból ez a befektetés szintén racionálisnak tekinthető szigorúan gazdasági alapon is. De nem kell itt megállni: ha a lottónyertes valóban számottevő részesedést venne egy neves magyar tőzsdei vállalatból, a Rábának már a 25,48 százalékát is megvehetné, hiszen annak értéke 16 milliárd forint.  A Waberersből pedig közel 15 százalékot kaparinthatna meg - más kérdés, hogy a szállítmányozási vállalat árfolyamai olyan gyorsan esnek, hogy a lottónyertes vagyona nagyon hamar elolvadna, ha ez az esés továbbra is fennállna. Azt fontos hozzátenni, hogy ekkora arányú vásárlások már a részvényárfolyamot is elmozdítanák felfelé.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem