Ilyen a repce! Termésvárakozások a betakarítás előtt

Agrárszektor
Az április maradandó nyomott hagyott az állományokon, de koránt sincs katasztrófahelyzet. A rovarokat éppúgy meglepte a hőmérséklet-ingadozás, mint a növényeket, a csapadékhiányt pedig részben orvosolni tudta a májusi időjárás. Már csak néhány hét van hátra az aratásig. Az agrárszektor.hu megkérdezte, hogyan értékelik a helyzetet a termelők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Nem lesz akkora termés, mint tavaly volt. 2017-ben nálam 4 tonna fölötti átlaghozam volt, igaz nem túl nagy területen. Idén 3,5 tonna körüli eredményt várok 40 hektár átlagában" - hangzik el egy fiatal termelőtől Borsod megyében. Sóstófalván a siker kulcsa részben az őszi gyomirtás és az őszi-tavaszi regulátoros kezelés volt. Természetesen a bóros lombtrágyák is hozzájárultak az eredményhez. A borsodi gazda örömét fejezte ki, hogy volt elegendő csávázott vetőmag a piacon, így az őszi rovarölő szeres permetezések száma csökkent, tavasszal azonban háromszor is be kellett avatkozni, de ez nem jelent rendkívüli rovarnyomást.

A kisebb hozamok oka egyértelműen az idei csapadékmentes április. A megkérdezett gazdálkodók a tavalyi eredményhez képes fél-egy tonnával kevesebb termésre számítanak hektáronként.

Vannak azonban sikeres gazdaságok is, ahol intenzíven gondoskodnak a kultúráról, és eső híján is szép eredményt várnak. "Még most sem kaptunk csapadékot, pedig nagyon kellene, különösen a napraforgóra és a kukoricára. Ebbe a Bermuda-háromszögbe, ide, Kunszentmárton térségébe még az országos eső sem jut el. Tenyérnyi repedések vannak már a földben. A repce eddig szépen tartotta magát, az én állományom gyönyörű, 175 centi magas vagyok, de nem látszom ki belőle. Úgy becsülöm, 4 tonnás is lehet az idei termés a 105 hektár átlagában. Csak egyszer regulátorozok, de sok tápanyagot kap a növény, 800 kiló műtrágyát is kiszórok a repcére. A rovarhelyzet teljesen átlagos volt idén, ami nálam négy kezelést jelentett tavasszal" - meséli elégedetten egy Bács-Kiskun megyei gazdaság vezetője.


Somogy megyében is azt állítja egy gazdálkodó, hogy Berzence környékét is elkerülték az utóbbi hét esőzései. A legfájóbb nyomot azonban az április hagyta az állományon: egy tonnát elvitt a termésből, így most 2,5 tonnás hozamok várhatók a tavalyi 3,5 tonna után. Fejér megyében meglesz a 3,5 tonnás eredmény. A magyaralmási termelő úgy látja, ez a tavalyinál tíz százalékkal több kiadott tápanyagnak is köszönhető. "Az őszi regulátorozás rendben megvolt, a tavaszival kicsit megcsúsztunk, mert szívünk szerint az első rovarölőzéshez igazítottuk volna. A hideg kezdeti időjárást azonban hirtelen hőség követte, így végül mindennel megcsúsztunk. Bár tartottunk tőle, hogy sok lesz a repcekárosító, végül teljesen normális évjáratot fogtunk ki. Az eső az utolsó pillanatban jött meg a becők telítődéséhez" - összegez a gazda.

Az áprilisi esőhiány még Győr-Moson-Sopronra is jellemző volt. Nagylózson mégis elsőként a vadakra panaszkodik a gazda: "A terület eleve nagyvadas, 40 százalékára kijár az őz, a szarvas és a vaddisznó. 164 szarvast fotóztam le együtt legelészve a táblákban. Legfeljebb 2,8 tonnának becsülöm az idei átlaghozamot az elvetett 135 hektáron."

EZ IS ÉRDEKELHET
A repcével sok gond és sok a munka, tudja ezt mindenki. Nagy odafigyelést igényel a rovarölő szeres permetezések időzítése, és a helyzeten csak rontott a csávázószer-használat korlátozása. Egy Fejér megyei termelő éppen ezt elégelte meg, amikor őszi árpára váltott, és az árát látva elégedett is a döntésével. Most így kevesebb beavatkozással, kevesebb ráfordítással nagyobb profitot ér el, mintha repcét vetett volna. Az országos eredményeket látva azonban nem mondható rossznak az idei repcetermés, sőt. Meglepő, hogy egy ilyen nehéz tavasz után is sokan zárhatják plusszal a szezont. Hallva a Németországból érkező, terméscsökkenésről szóló híreket, a repcemag árának emelkedése is szinte biztosra vehető.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?