Itt a lista: ezek a legjobb magyar borok 2019-ben

agrarszektor.hu
A Koch Borászat lett az Országos Borverseny legeredményesebb borászata 2019-ben egy nagy aranyéremmel, hat aranyéremmel és két ezüstéremmel. Idén a Kunsági borvidék adott otthont a verseny bírálati rendezvényének, 2020-ban pedig a Mátrai borvidék lesz az Országos Borverseny bírálatának házigazdája.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István agrárminiszter a 2019. évi Országos Borverseny ünnepélyes díjkiosztóján elmondta, hogy a Magyarországon megtermelt borok döntő többségét az országhatáron belül fogyasztják el: felnőtt magyar borkedvelők fele havonta, egyötödük pedig hetente legalább egyszer fogyaszt bort - írja közleményében az Agrárminisztérium. Magyarország bortermelése tavaly az ötéves átlagot tekintve 21 százalékkal emelkedett. A tárca kiemelt figyelmet fordít a borszőlő ültetvények telepítésére, amelyhez tavaly február óta elérhető a támogatási pályázat 4 milliárd forintos keretösszeggel - emelte ki. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A vidékfejlesztési program keretében már több mint 500 borászat részesült közel 35 milliárd forintos támogatásban, amit elsősorban borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére fordíthatnak a termelők - hangsúlyozta a miniszter. Az Agrárminisztérium januárban megnyílt újabb, mintegy 50 milliárd forintos keretösszegű, élelmiszerfeldolgozást támogató programján belül 10 milliárd forintot különítettek el a borászati üzemek fejlesztésére. Már közel 400 kérelmet nyújtottak be, melyek közül az első körös döntések a nyár végén, ősz elején várhatók.

Az Országos Borverseny legeredményes borászata az idén egy nagy aranyéremmel, hat aranyéremmel és két ezüstéremmel a Koch Borászat lett a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről. A díjakat Nagy István agrárminiszter, a rendezvény védnöke, Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a borverseny elnöke, valamint Frittmann János, a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, egyben a verseny bírálati rendezvényének otthont adó Kunsági borvidék elnöke adták át. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával a díjnyertes pincészetek két lengyel borvásáron mutatkozhatnak be. A 2020-as Országos Borverseny bírálatának házigazdája a Mátrai borvidék lesz.

További eredmények (Forrás: infostart.hu):

  • A legjobb fehérbor: Maróti Pince / Olaszrizling 2016. A legjobb rozébor: Bock Pince / Rosé Cuvée 2018.

  • A legjobb vörösbor: Bodri Pincészet / Szekszárdi "Faluhely" QV 2016.

  • A legjobb gyöngyözőbor: Schieszl Borház / Puxrose 2018.

  • A legjobb pezsgők: Sauska Pincészet Tokaj / Brut, Törley Pezsgőpincészet / François President Brut 2015.

  • A legjobb természetes édes bor: Juliet Victor Winery / Tokaji édes Szamorodni 2017.

Nagydíjak

  • A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok / '1014' Irsai Olivér 2018.

  • A legnagyobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából: Kősziklás Borászat / Neszmélyi Furmint 2017.

  • A legjobb Kékfrankos alapú házasítás: Besenyei Borház / Egri Vörös Cuvée 2012.

  • A legjobb biobor: Dobosi Pincészet / Bio 14.92 Olaszrizling 2016.

  • A csúcszsűri különdíjai

  • Kimagasló rozébor: Szentpéteri Borpince / Kékfrankos rozé 2018.

  • A legjobb muzeális borkülönlegesség: Pauleczky-Vin Szőlőbirtok és Pincészet / Tokaji Essencia 1968.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kovács Tamás

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03