21 °C Budapest

Itt a nagy vitamintitok: feleslegesen tömnek minket pirulákkal

2018. július 19. 14:03

A különböző vitaminkészítmények, étrendkiegészítők egyre hangsúlyosabban vannak jelen az életünkben. Úton-útfélen vitaminreklámba botlunk, melyek mind arról próbálnak meggyőzni minket, hogy vásároljunk, különben nem lehetünk egészségesek. De vajon tényleg szükségünk van rájuk? Szakemberek próbálnak most rendet tenni a fejekben.


Sok dietetikus van azon a véleményen, hogy amennyiben megfelelően, változatosan étkezünk, nincs szükségünk semmiféle táplálékkiegészítőre, de olyanok is vannak, akik pont az ellenkezőjét állítják. Szerintük lehetetlen minden szükséges tápanyagot a tányérunkról megszereznünk, ma már szükségünk van a különféle pótlásokra, kiegészítésekre ahhoz, hogy szervezetünk kiegyensúlyozottan tudjon működni.

Az Independent éppen ezért több szakembert is megkért, hogy rakjanak végre rendet a fejekben. és árulják el, melyek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket feltétlenül szednünk kell kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is és melyek azok, amelyekre csak bizonyos élethelyzetekben van szükségünk.

D-vitamin

"Az összes vitamin közül ez az, melynek pótlására a legnagobb szüksége van az embereknek"

- magyarázza a szakértő. Táplálékból ugyanis csak nagyon nehezen szívódik fel, legkönnyebben napfény hatására állítja elő szervezetünk. A brit Egészségügyi Minisztérium ajánlása szerint, "minden felnőttnek (főleg terhes vagy szoptató nőnek) és egy évnél idősebb gyermeknek naponta 10 mikrogramm D-vitamint kellene szednie, annak érdekében, hogy elejét vegyék a főként ősszel és télvégén jelentkező vitaminhiánynak" - hívja fel a figyelmet Helen Bond, dietetikus. A sötétebb bőrszínnel rendelkezők és a 65 év felettiek pedig akár egész évben is szedhetik, hiszen ők fokozottan ki vannak téve a vitaminhiány kockázatának.

Vas

A vas pótlása főleg a fiatal nők és a vegetáriánusok számára fontos. Egy felmérés szerint a nők 27 százaléka szenved vashiányban, 11 és 18 év közötti lányoknál ez az arány már 54 százalék. A vashiány akár súlyos vérszegénységhez vezethet, és az immunrendszer működése is megsínyli. Tünetei közt szerepel a fáradékonyság, a gyakori légszomj és a sápadt bőr.

B12-vitamin

Ez a vitamin is főleg azoknak kell pótolniuk, akik vegetáriánusok, hiszen túlnyomórészt a vörös húsokban raktározódik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Főként az immun- és idegrendszer egészséges működése érdekében van rá szükségünk, emellett a vörösvérsejtek képződésben is szerepet játszik"

 - magyarázza a dietetikus. Éppen ezért annak, aki nem eszik húst, feltétlenül pótolnia kell a B12 vitamint valamiféle készítmény formájában.

Kalcium

Habár a kalcium rengeteg népszerű élelmiszerben megtalálható, tejtermékekben, leveles zöldségekben, mégis megéri táplálékkiegészítő formájában is fogyasztani azoknak, akiknek gyengék a csontjai, esetleg aggódnak a csontritkulás miatt. Ha a vér kalciumszintje alacsony, azt az állapotot hipokalcémiának hívjuk, egy sor kellemetlen tünettel jár együtt: az egyszerű izomgörcsöt okoz, de súlyosabb esetben akár rohamokat is jelentkezhetnek.

Folsav

A folsavat főleg terhesség korai szakaszában ajánlatos szedni - magyarázza Rhiannon Lambert, dietetikus. Az első 12 hétben kiemelten fontos, de már a gyermek tervezésekor érdemes elkezdeni, ugyanis az embrió velőcsövét lezáró folyamat csak akkor lehet sikeres, ha elegendő folsav is jelen van a szervezetben.

A és C-vitamin

A dietetikusok azt javasolják, hogy a felnőttek ezekből a vitaminokból a szükséges mennyiséget természetes formában juttassák a szervezetünkbe, a répában és az édesburgonyában például rengeteg az A-vitamin, a kiviben és a paprikában pedig a C-vitamin. A gyermekek esetében azonban más a helyzet: a javaslat szerint azoknál, akik nem kapnak tápszert, érdemes 6 hónapos é 5 éves koruk között A, C és D-vitamincseppeket adni, főleg, ha válogatósak, és a megfelelő tápanyagok másképp nem tudnak bejutni a szervezetükbe.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem