16 °C Budapest

Itt a szigorítás: közel egymillió magyart máris kizártak az Orbán-programból

2019. február 22. 05:46

A kormány legutóbbi állítása szerint nem lesz jövedelemhez kötött a kamatmentes hitel, az egyedüli feltétel az lesz, hogy az illető ne szerepeljen a KHR listán. Elsőre evidensnek tűnhet, hogy ez egy alapvető kritérium, nem is gondolnánk viszont, hogy milyen sokan szerepelnek az adósok feketelistáján. Ennek jártunk most utána, és azt is elmagyarázzuk, hogy is működik a KHR-rendszer.

Folyamatosan csepegteti a kormány az információt a 10 milliós kamatmentes hitelről. Tegnap az derült ki, hogy az igénylés feltétele csak az lesz, hogy az igénylő ne szerepeljen a KHR-listán, azaz a közhiedelem szerint a negatív adósok listáján. Mindez számtalan kérdést vet fel, első körben azonban azt fontos látni, hogy mennyien is szerepelnek ezen a listán. Mielőtt azonban ezt megvizsgáljuk, érdemes néhány tévhitet eloszlatni a KHR-listával kapcsolatban.

Tényleg a negatív adósok listája?

Röviden a válasz: nem. A Központi Hitelinformációs Rendszer, régi nevén Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (a retteget BAR), a bankok által üzemeltett központi rendszer, ahol minden egyes adós információi egy helyen elérhetőek. Nem csak a neve változott meg: míg a BAR valóban csak a negatív adósokat tartalmazta, a KHR ezzel szemben minden adós adatait nyilvántartja. Nem csak a személyes adatokat tartalmazza ez a lista, de a törlesztések pontos időtartamát is. Így aki késve törleszt, arról minden bank tudni fog.

Felelős hitelfelvételért használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Természetesen ez az adósnak lehet kellemetlen, a hitelezési szektor számára azonban rendkívül hasznos információkkal bír, és a rendszer stabilitása szempontjából is kiemelten fontos. Nem csak a bank fér hozzá ugyanakkor az adós előéletéhez, mindenkinek joga van hozzáférni saját státuszához bármennyi alkalommal ingyenesen - ehhez csak egy formanyomtatványt kell kitölteni. Ezt lehet kérni bármely hitelintézettől (nem csak attól, amelyiknél számlát vezetünk), de akár a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. weboldalán is.

Így tehát ha valaki szerepel a KHR-listán, az még nem jelent semmit. Baj akkor van, ha valaki a KHR negatív adós listáján szerepel.

A BISZ adataiból kiderül, hogy jelenleg több mint 5 millió természetes személy szerepel a KHR-listán. Ez tehát nem azoknak az adósoknak a száma, akiknek bedőlt a hitele, hanem azoké, akik egyáltalán hitelt vettek fel.

Mivel azonban egy lakosnak több hitelszerződése is lehet, így aztán a meglévő hitelszerződések száma ennél jóval több, a BISZ adatai szerint ez 2018. decemberében kb. 7,5 millió darab volt.

Ez tehát a KHR-listán szereplő adósok, és nem a negatív adósok száma.

Hogy lehet negatív adóssá válni?

Azzal tehát, hogy valakinek tartozása áll fenn, már szerepelni fog a KHR-listán. Ez tiszta sor. Negatív adós is lehet kétféle: passzív és aktív. Aktívvá válik az, akinek legalább a minimálbér mértékét meghaladó, 90 napnál tovább fennálló tartozása van. Innen lekerül az adós akkor, ha a teljes tartozását (tehát nem csak a késedelmes részt) kiegyenlítette, vagy a jelzálogul szolgált ingatlant elárverezik. Ekkor passzívá válik, amely státusza további egy évig fennáll. Fontos adalék, hogy egy bedőlt hitel kezese is felkerülhet a negatív listára.

Amennyiben valaki aktív KHR státusszal rendelkezik, semmilyen körülmények között nem juthat Magyarországon hitelhez - legálisan. Sok esetben az aktív KHR-listások uzsorahitelhez fordulnak, ami soha nem jelent jó megoldást. Vannak hitelközvetítők, amelyek külföldi hitelintézetek termékeit kínálják az aktív KHR-listásoknak.

Aktív státusz esetén a bankok nem csak azért nem nyújtanak hitelt, mert az számukra kockázatos, hanem az egyenes jogszabályilag tiltott számukra. Passzív KHR-lista esetén más a helyzet, ott már a bank mérlegelésén múlik, hogy nyújtanak-e hitelt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bármire felhasználható hitelre vágysz? Nézz szét kalkulátorunkban!

Fontos tudni, hogy KHR-listássá egyéb okok miatt is válhatunk (ilyen például a hamis adatok közlése, vagy kártyavisszaélés), ezért megeshet, hogy úgyis passzív státuszban vagyunk, hogy nem is tudunk róla. Ezért hiteligénylés előtt célszerű minden esetben lekérdezni a státuszunkat, hogy megkíméljük magunkat a felesleges tortúrától (például a hitleigényléshez szükséges egyéb dokumentumokat már beszereztük, és csak az igénylés után derül ki számunkra, hogy passzív KHR-listások vagyunk). Ahogy azt fent írtuk, a lekérdezés díjmentes.

Minden bank elutasít minket?

Ahogy azt írtuk, aktív KHR státusz esetén menetrendszerűen igen. Passzív státusz esetén már nem ilyen egyértelmű a dolog. Mi most a Pénzcentrum kalkulátora alapján megnéztük, hogy mely bankok nyújtanak hitelt passzív KHR-listásoknak is. Az eredmény magáért beszél:

Ahogy az látható, a fenti ajánlatok közül csupán egyetlen egy olyan van kalkulátorunkban, amelynél nem kizáró feltétel a passzív KHR státusz. Kiemeljük ugyanakkor, hogy minden elbírálás egyedi, így aztán az adott bank is dönthet úgy, hogy nem kíván hitelt nyújtani nekünk annak ellenére, hogy elvben a passzív KHR lista nem kizáró ok.

Hogy néz ki most a KHR-lista?

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy az negatív adósok listáján nem szerepelnek sokan. Ha azonban megnézzük az aktuális adatokat, nagyon meglepődhetünk. A BISZ adatai szerint 2018 decemberében 1,4 millió darab hitelszerződés volt késedelmes. A Portfolio korábbi információi szerint ez 900 ezer adóst jelent.

Azaz közel egymillió embernek esélye sincs arra, hogy kamatmentes hitelhez jusson.

Az is leolvasható az ábráról, hogy bár ez a szám a tavalyi év folyamán végig csökkent, és 2014-hez képest is jelentős a csökkenés, a közel másfél millió késedelmes hitelszerződés még így is rettenetesen sok, mint ahogy az is roppant meglepő, hogy a magyar lakosság közel tíz százalékának van vagy volt valamilyen késedelmes hitele.

{{EMBED:infogram_851cb70f-56b5-4143-b1ba-87de35d23804}}

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem