Itt lubickolnak a magyar adócsalók

MTI
Kiugróan magas a be nem vallott bevételek és jövedelmek aránya az élelmiszerszektorban, egyes részpiacokon - például a hús- és a tojáságazatban - elérheti a 40-45 százalékot is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) több mint 500 tonna kifogásolható terméket semmisített meg eddig az idén, a kiszabott bírságok pedig 275 millió forintot tettek ki. Tavaly összesen 1460 tonna terméket vontak ki a piacról és csaknem 400 milliós bírságot szabtak ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A teljes élelmiszerlánc vertikum látható részének nettó árbevétele 12-13 ezer milliárd forint évente. A szektorban azonban kiugróan magas a be nem vallott bevételek és jövedelmek aránya, becslések szerint csak a hús- és tojáságazatban eléri a 45-55 százalékot. Nemzetgazdasági, adózási szempontból is jelentős tartalék van tehát az élelmiszerláncban, a nem felügyelt tevékenység pedig komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt magában - jelentette ki egy konferencián Zsigó Róbert, az agrártárca államtitkára.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

 

Ezért biztonsági és költségvetési szempontból is kiemelkedő jelentőségű, hogy az élelmiszertermékek a termőföldtől az asztalig nyomon követhetőek legyenek - jelentette ki. A korábban széttagolt élelmiszerlánc-felügyeleti adatbázisok és informatikai rendszerek integrációjával megteremthető a teljes vertikumot átfogó felügyeleti rendszer. Ennek a következő hét évben kiemelkedő szerepe lesz a több száz milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetésének alátámasztásában

MTI-fotó: Vajda János

 

Zsigó Róbert szerint a Nébih tavaly 531 kiemelt ellenőrzést végzett, 36 százalékkal többet az előző évinél, a kiszabott bírságok összege 392 millió forintra nőtt és 1460 tonna terméket semmisítettek meg. Idén eddig 516 kiemelt ellenőrzést végeztek, 526 tonna terméket semmisítettek meg, a kiszabott bírságok összege pedig 275 millió forint volt. Az élelmiszerlánc biztonságát jelentősen növelte az ekáer (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer) 2015. január 1-jei bevezetése is. 


Nemzeti érdek a lakosság biztonságos, jó minőségű, egészséges élelmiszerekkel való ellátása, mégpedig a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásból - fogalmazott az államtitkár. A Magyarországon megtermelt mezőgazdasági termékek számára a magyar élelmiszer-feldolgozás jelenti az elsődleges piacot, hiszen a mezőgazdasági termékek kétharmada feldolgozott formában hasznosul A függőség kölcsönös, az élelmiszer-feldolgozók versenyben maradásához nélkülözhetetlen, hogy a mezőgazdaság megfelelő mértékben, megfelelő minőségben, megbízható partnerként biztosítsa az alapanyagokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?