Jó hír: az EU hamarosan vámok nélkül kereskedhet Japánnal

agrarszektor.hu
Aláírták az átfogó szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unió és Japán vezetői kedden, Tokióban. A felek reményei szerint ezzel ellensúlyozzák a Donald Trump amerikai elnök protekcionista törekvéseit - adta hírül a Magyar Idők.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az unió nevében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Japán részéről pedig Abe Sinzó kormányfő látta el kézjegyével a megállapodást. Japánban és az EU 28 tagállamában csaknem 640 millió ember él,

a felek együttesen a világgazdaság majdnem 30 százalékát teszik ki, részesedésük a világkereskedelem teljes forgalmából megközelíti a 40 százalékot.

Japán az Európai Unió hatodik legnagyobb exportpiaca, a japán kivitelnek pedig a harmadik legfontosabb célpontja az EU. A szerződés, amelyről 2013 tavaszán kezdődtek az egyeztetések, szélesebbre nyitja a japán piacot az uniós mezőgazdasági export előtt, ahogy számos más ágazatban is bővíti a kiviteli lehetőségeket.

Európa részéről az agrártermelők a megállapodás fő nyertesei, mivel a termékek 85 százaléka juthat majd be vámmentesen a japán piacra,

a többi esetében fokozatosan csökkentik a vámokat. Japán néhány éves átmenet után ugyancsak vámmentesen szállíthat autókat az unióba. A két gazdasági entitás között egyébként kiegyensúlyozott a kereskedelem. 2016-ban a távol-keleti szigetország 8000 milliárd jen értékben szállított árut az EU-ba, míg onnan 8200 milliárd jen értékben vásárolt.

EZ IS ÉRDEKELHET
"Világos üzenetet küldtünk, hogy közösen kiállunk a protekcionizmus ellen" - fogalmazott Tusk, míg Juncker azt hangoztatta, hogy az együttműködés erősebbé teszi és jobb helyzetbe hozza a feleket. A japán miniszterelnök szintén azt hangsúlyozta: a megállapodás aláírásával kinyilvánították Japán és az Európai Unió rendíthetetlen politikai akaratát, hogy a szabadkereskedelem zászlóvivőiként lépjenek fel és ebbe az irányba tereljék a világot. Tokió becslése szerint az egyezmény jóvoltából évi egy százalékkal, azaz 5000 milliárd jennel nő Japán bruttó hazai terméke, miközben 290 ezer új munkahely jön létre.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03