4 °C Budapest

Kamatháború dúl a bankokban: tízezreket bukhatsz, ha nem figyelsz

2019. február 20. 11:03

Hamarosan vége az alacsony kamatok korának - olvassuk gyakran. Ha csak az MNB adatait nézzük, akkor már meg is álltak. Most azonban arra vagyunk kíváncsiak, hogy az egyes bankok ajánlatai mennyit változtak tavaly év végéhez képest. Azt mondhatjuk, hogy rendszerszintű változásról nem beszélhetünk, egy-egy bank esetén azonban jelentős változásokat láthatunk.

Gyakran halljuk a riogatást, hogy a személyi hitelek kamatai hamarosan elindulnak felfelé. Az MNB által számolt átlagkamat egyelőre ezt nem támasztja alá, a csökkenés azonban már egyértelműen megállt. A tavalyi év egészét tekintve jelentős csökkenést láthattunk, az utóbbi négy hónapban azonban már nem volt számottevő mérséklődés.

A piaci személyi hitelek kamatai azonban gyorsan, gyakran változhatnak. Legutóbb novemberben végeztünk el egy egyéves összehasonlítást, most pedig az akkori időszakhoz képesti kamatváltozásokat nézzük meg. A kamatokat számtalan dolog befolyásolhatja, a hitelösszegtől a futamidőn át a jövedelemátutalás vállalásáig. Ha minden feltételt figyelmen kívül hagyunk, akkor is változhatnak ugyanakkor a kamatok, a bank döntésének következményeképp.

Bármire elkölthető hitelre vágysz? Válogass a Pénzcentrum kalkulátorában!

Első körben vizsgáljuk meg, hogy kis összeg (500 ezer forint) esetén hogy alakultak a kamatok az akkor vizsgált bankoknál. Az ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorából válogattuk össze. 4 éves futamidővel számoltunk, és azzal kalkuláltunk, hogy az adott bank ügyfelévé válunk.

A CIB Banknál változatlan THM-mel találkoztunk a kalkulátorunkban: ugyanúgy 11,73 százalék, mint 4 hónappal ezelőtt. Nem úgy a Raiffeisennél, ahol némileg magasabb lett a THM: 12,45 százalékról 13,57-re nőtt. Ez ekkora hitelösszegnél ilyen hosszú futamidő alatt mindössze 243 forint különbséget jelent a havi törlesztőben. A Budapest Banknál jelentős emelést láthatunk, ott 13,9 százalékról 20,5 százalékra nőtt a THM. Találtunk azonban mérséklést is: a K&H esetén 1 százalékpontot csökkent a THM, ez pedig havi kb. 250 forintot jelent a törlesztőben.

Nagyobb hitelösszegnél, másfél millió forintnál, ha nem vállaljuk, hogy a bank ügyfelei leszünk, szintén megfigyelhetők változások. A CIB és Budapest Bank ajánlata ugyan nem változott, a Raiffeisen esetén itt is ugyanúgy kamatemelést láthatunk - a THM ekkor 12,45 százalékról 13,57 százalékra nőtt. A K&H-nál 0,7 százalékpontos csökkenést láthatunk. A havi törlesztő ugyanakkor nem változott, azaz a THM változása mögött minden bizonnyal más okok állnak.

Jövedelemátutalás vállalásánál hasonló tendenciákat láthatunk, és meglepő módon az előzőekhez képest nincsenek jelentős kamatváltozások. Nagy eltérést csak a Budapest Bank termékénél láthatunk, de a CIB ajánlata például ugyanolyan THM-mel érhető el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

KATT: Válogass és kalkulálj a Pénzcentrum személyi hitel kalkulátorában!

Összegzésként megállapítható, hogy rendszerszintű tendenciáról egyelőre nem találkozhatunk, a különbség azonban bankonként elérő. Az is szembetűnő, hogy a THM-ek emelkedése nem mindig a kamatemelés miatt történik, sokszor egyéb okok állnak mögötte.

Érdemes lehet megtekinteni a többi ajánlatot is, hiszen nagyon nagy eltérések lehetnek a bankok között. 2 millió forint esetén például kalkulátorunkban az alábbi ajánlatokat találtuk:

2 millió forintot adtunk meg, a futamidő ugyanúgy négy év. Szintén vállaljuk, hogy a jövedelmünket az adott bankba utaltatjuk. Látható, hogy érdemes válogatni az ajánlatok között, hiszen a törlesztőrészletek közt akár 7-8 ezer forintos eltérések is lehetnek. További ajánlatokért keresd fel kalkulátorunkat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem