6 °C Budapest

Kártya nélkül vehetsz fel pénzt ATM-ből: hazai banknál is működik

2018. február 25. 07:00

Múlt héten írtuk meg, hogy megjelentek Magyarországon az érintéses technológiát is elfogadó ATM-ek. Piaci információk szerint ugyanakkor több bank érintéses fizetésre alkalmas kártyáján nem érhető el a funkció. Ugyanez igaz az egyre inkább terjedő mobiltárcákra is. Azok segítségével kártya nélkül, csak a telefonunkkal is vehetnénk fel pénzt bankautomatából, ám egy kivételével szintén nem támogatják a szükséges technológiát. Nézzük a teljes magyar nagybanki körképet.

Múlt héten írtuk meg, hogy a több mint 400 magyarországi ATM-et üzemeltető bankfüggetlen szolgáltató, az Euronet tesztel olyan bankautomatákat hazánkban, melyek alkalmasak az érintéses készpénzfelvételre kártyával és mobiltárcával is. A korábbi cikk kiindulási pontját egy magyar nyelvű, érintéses technológiát is támogató bankautomatáról készült fotó adta, melyet a 90.9 Jazzy rádión futó Millásreggelitől kaptuk, nekik pedig egy hallgatójuk küldte be.

forrás: Millásreggeli, 90.9 Jazzy

Bár sok más országban az érintéses technológia már elterjedt az ATM-eken is, piaci információk alapján a hazai bankok közül sokan még nem tették elérhetővé ezt a funkcionalitást a kártyáikon vagy a mobiltárcáikon.

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, 

banki forrásaink szerint a technológia biztonságosnak, sőt biztonságosabbnak számít, mint a hagyományos metódus.

Ennek oka, hogy az az ismert csalási technika, amelynek keretein belül csalók akkor másolják le a bankkártyánk adatait, amikor bedugjuk azt a bankautomatába, az érintéses módszerrel nem működik.

Ezen túl kényelmesebbnek is számít a hazánkban még újnak mondható technológia, mivel adott esetben a kártyánk nélkül, csak az arra alkalmas mobiltelefonunk és banki applikációnk segítségével is levehetünk készpénzt a számlánkról. A technológiával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy kártyatársasági előírás szerint akkor is szükség van PIN-kód megadására, ha alacsony összeget szeretnénk felvenni az ATM-ből, ebben az esetben tehát nem érvényes az a fizetéskori gyakorlat, amely alapján ötezer forintos vásárlásig nincs szükség PIN-kód megadására.

Lássuk tehát, hogy mely bankok kártyáival és egyedülálló módon, melyik pénzintézet mobiltárcájával lehet használni az érintéses készpénzfelvételi szolgáltatást.

MKB Bank

Jelenleg sem a bank által kibocsátott kártyákkal, sem mobilalkalmazásukba, az MKB Pay-be digitalizált bankkártyákkal nem működik érintéssel az ATM-es készpénzfelvétel. A kártyák esetében a bank vizsgálja, hogy a későbbiekben engedélyezi-e ezt a típusú tranzakciót, a mobilalkalmazáson keresztül történő érintésmentes ATM készpénzfelvétel esetén viszont egy technológiai adottság, hogy az applikáció jelenleg nem alkalmas erre a tranzakciótípusra - tájékoztatta lapunkat a bank sajtóosztálya.

K&H

Sem a K&H kártyái, sem a bank mobilapplikációja nem alkalmas az érintéses készpénzfelvételre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

OTP Bank

Az OTP-nél vegyes a kép. Az érintéses kártyáik alkalmasak arra, hogy a technológiát támogató ATM-nél ennek segítségével vegyünk fel készpénzt, ugyanakkor a bank Simple alkalmazása nem támogatja ezt a funkciót és ilyen irányú fejlesztés sincs jelenleg tervben.

UniCredit

Kártyákesetébenműködik a technológia, az UniCredit-mobilapplikácó esetében pedig már dolgoznak egy olyan fejlesztésen, amelynek segítségével készpénzhez lehet majd jutni a saját logós ATM-eknél a kártya használata nélkül.

CIB Bank

A bank által kibocsátott kártyákkalműködik a technológia, mobiltárcája pedig még nincs a banknak.

Budapest Bank

Mind a Budapest Bank által kibocsátott kártyákkal, mind pedig a Telenorral közös mobilalkamazás segítségével használható a funkció. Az elmúlt években sokszor lehetett arról olvasni, hogy a Budapest Bank kissé szerencsétlen ütemben vezette be (közel úttörőként) a mobiltárca szolgáltatást, annak használatához ugyanis egy meghatározott típusú SIM-kártyára van szükség a telefonban, ráadásul a mobiltárca csak a Telenorral közös ügyfeleik számára érhető el. 

Ez a szolgáltatás ugyanakkor egyedülálló a hazai piacon, így aki gyakran használja a telefonját fizetésre, ráadásul olyankor a kártyáját sem tarja magánál, annak nagybanki ügyfélként csak ez a lehetősége van jelenleg Magyarországon arra, hogy telefonja segítségével készpénzhez jusson.

Raiffeisen Bank

A banknak nincs ilyen szolgáltatása, de arról tájékoztatták a Pénzcentrumot, hogy vizsgálják a bevezetés lehetőségét.

Erste Bank

Az Erste nem válaszolt a megkeresésünkre, de piaci információk szerint nem működik az általa kibocsátott kártyákkal az érintéses készpénzfelvétel, bolti fizetésre (vagy potenciálisan készpénzfelvételre) alkalmas mobiltárcával pedig nem rendelkezik a pénzintézet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm