Keltetőgép: Így bújtassunk saját csibét!

Agrárszektor
Sokan tartanak tyúkot tojástermelés céljából, akár kakassal együtt is. Gyakori tapasztalat, hogy a modern tyúkok lelkesebben tojnak, mint kotlanak a tojásokon, és az anyai ösztönök eltérő szinten működnek bennük. Biztosabb módszer lehet a csibék nyerésére a mesterséges keltetés, ugyanakkor ezzel nyakunkba vesszük a nevelésük terhét is - ezeket nem lehet "dajkásítani". Ha mégis úgy dönt, hogy belevág a keltetésbe, adunk hozzá néhány praktikus tanácsot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha saját termelésű tojást keltetünk, akkor 10 tyúkra számoljunk egy kakast a jó termékenyüléshez. A keltetőgépbe tett tojások ne legyenek 10 napnál régibbek, és legyenek tiszták. Amíg összegyűlik a megfelelő mennyiség, 10-20 oC között, hegyes végükkel lefelé tároljuk őket, 60-70% páratartalom mellett.

A keltetőgépek a kotlást utánozzák: a tyúk "lázas" testhőmérsékletét, a tolla alatti páratartalmat, a tojásforgatást, hogy a csíra ne tapadjon le, és azt az időtartamot is szimulálják, amikor a kotlós felkel, hogy egyen és igyon - ilyenkor a tojás hűl, amit mesterséges keltetéskor is igényel. Az automata gépek jellemzően elvégzik a hőmérséklet és a páratartalom beállítását, ám a forgatást és a hűtést nem feltétlenül.


A keltetés első felében az ajánlott hőmérséklet 37,8-38 C fok, a második felében 37,5 C fok, a bújtatás alatt 37,2 C fok. A tyúktojás keltetése közben a levegő relatív páratartalmának 55-65% közt kell lennie, amit egy csatornába töltött vízzel biztosítunk. Kézi forgatáskor reggel és este mindeképpen meg kell fordítani a tojásokat - ilyenkor hűlnek is, ezért ezen felül csak minimális szellőztetésre van szükségük. Gépi forgatáskor a tyúkfélék és a víziszárnyasok tojásait más bölcsőkkel kell szerelni, utóbbiakat elfektetve kell berakni a gépbe. Ha a hűtés nincs szabályozva, akkor a gépi forgatású keltetőkben a tyúkféléket naponta 10 percig, a víziszárnyasokat 20 percig nyitott, lekapcsolt géppel szellőztetni kell. A keltetés első 4 napjában nincs hűtés, az utolsó 3 napjában pedig forgatás. Az utolsó napokban a belső forgatószerkezetet bújtatótálcára kell cserélni, hogy a kelő csibék biztonságosan, szépen elférjenek.

Körbenéztünk a magyar piacon, milyen szerekezeteket lehet kapni. Íme, egy kis ízelítő:

  • A keltetogep.com oldalon egy sor kisebb-nagyobb géptípust találtunk részletes ismertetővel. A legkisebb egység 34 ezer forintért elérhető (ez forgat is), a legkomolyabb pedig 350 ezret kóstál.
  • A royalfarm.hu oldalán már 21 ezrért kapható egy modell. amelyik 56 darab keltetésére alkalmas, de a páratartalmat nem jelzi ki, tehát nagyon kell érteni a kezeléséhez, ha jó kelési százalékra vágyunk. Vannak itt is komolyabb eszközök.
  • Az agrofortel.hu oldalán a legolcsóbb egy 15 darabos, forgatós, műanyag keltető bő 22 ezer forintért. Ügyel a beállított páratartalom és hőmérséklet tartására, kétóránként átfordulnak benne a tojások. A legdrágább eszköz itt 70 ezer forint.

Tanácsaink:

1. Fontos, hogy a gép jól tartsa a hőt - nemcsak a csibék, de a gazdaságos üzemeltetés szempontjából is -, ezért a hungarocell (szendvicspanel) borítást jobbnak tartjuk a műanyagnál.

2. Fontos a hőmérséklet és a páratartalom automatikus szabályozása is. Ha csak a beállított érték ellenőrzésére ad lehetőséget a gép, de saját maga nem korrigál, az kockázatos.

3. Minél kevésbé érünk rá, és minél kevésbé vagyunk gyakorlottak az értékek helyes beállításában, annál inkább automata eszközre van szükségünk.

4. Ez azt is jelenti, hogy a 25-30 ezer forint alatti keltetők éppen nem az "amatőröknek" valók, noha az áruk ezt sugallja. Kezdőként sok kudarcot élhetünk át velük.

5. Előnyös, ha olyan helyről rendelünk gépet, ahol az egyes elemei külön-külön is pótolhatók, beszerezhetőek. Sose lehet tudni, mikor lesz szükségünk új forgatómotorra, vagy egy másik bújtatótálcára.

6. A csibék kezdetben nagyon igénylik a kotlós testmelegét, ezért aki mesterségesen keltet, be kell hogy szerezze a műanyát is, azaz az infralámpát. Előnyös, ha mindez egy helyről sikerül.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03