Keresztbe tettek a kukorica betakarításának a hidegfrontok

agrarszektor.hu
Leállt az időjárás miatt a kukorica aratása, és úgy tűnik, a viharos szél és a csapadék miatt csak napok múlva folytatódhat a munka. Az eddig betakarított mennyiség jó minőségű, a termésátlag pedig jobb lehet a tavalyinál.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A csapadék és a viharos szél miatt több régióban leállt a kukorica aratása, és talán csak napok múlva folytatják a munkát. A termésátlagot ágazati szakértők hektáronként 7 tonnára várják, ami Magyarországon jó közepesnek minősül, a 2016-ban aratott 8,7 tonnánál alacsonyabb, de a tavalyi 6,8-as értéknél jobb - írja közleményében a Concordia Közraktár Zrt.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencián szó lesz a búza és a kukorica 2018-as fajtakísérleteinek eredményeiről, a piaci értékesítési kilátásokról és a minőségbiztosítási követelményekről. A gazdák első kézből tájékozódhatnak arról, mely fajtákat érdemes vetniük és milyen hozamokra számíthatnak a különböző adottságú területeken? Mennyit fizetnek a vevők és milyen minőségi követelményeket támasztanak a terményekkel szemben? Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A kukorica vetésterülete idén 955 881 hektár, ami a tavalyi terület 95,6 százaléka. A termés minősége a rendelkezésre álló adatok alapján bíztató, a beküldött minták nedvessége és tisztasága megfelelő, és a leggyakrabban vizsgált szennyezőanyagok, a DON és Aflatoxin-szintek is alacsonyak. Az eddig vizsgált minták hektolitertömege átlagosan literenként 740 gramm, amely jobb a tavalyinál - áll a közleményben.

A kukoricánál a szárítás után elvárt, 14,5 százalék alatti nedvességtartalom-beállítása jelenthet gondot, amelyhez a Concordia szerint fontos az ellenőrzött és kalibrált műszerek használata. Hosszabb idejű tárolásnál a magasabb nedvességtartalmú tételek fokozottabb gondozást igényelnek, ami azt jelenti, hogy gyakrabban kell mérni a hőmérsékletet és a nedvességtartalmat, az árut pedig érdemes sűrűbben átmozgatni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?