Kevesebb a sertés, mégis mérséklődik az ára - Itt a csúcs?

agrarszektor.hu
Hazánkban a sertés átvételi ára a németországihoz igazodik, ahonnan azonban rossz hírek érkeznek. Hiába csökken a kínálat, a kereslet nem úgy alakul, ahogy várták, ezért nincs mozgástere az áraknak sem. A vágóhidak ismét csökkenték az elkövetkező hetekre kínált áraikat. Itt a trendforduló nálunk is?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Németországban folytatódik a trend: csökken a sertésállomány. A legutóbbi, májusi összesítés alapján már 4,6 százalékkal volt kevesebb anyakoca az országban, mint egy évvel ezelőtt. Nemcsak kevesebb a jószág, de a nagy melegben lassabban is nőnek, leadáskor pedig kevesebbet is nyomnak az állatok. Ennek ellenére a kereskedők mérsékelt értékesítési lehetőségekről beszélnek, nem érezni a piacon, hogy csökkent volna a sertéshús mennyisége. A vágóhidak ezért ismét lejjebb vitték az átvett sertésekért kínált árat, ami a 31. héten már 6 százalékkal lesz alacsonyabb, mint a 25. héten mért csúcs volt.Úgy tűnik, visszatérünk a normál piaci "menetrendhez".

Csak Bajorországban látszik stabilnak a piaci helyzet, ahol a legtöbb "Wurst", azaz grillkolbász fogy a nyári szezonban. A kerti partik időszaka azonban még csak most kezdődött el, a németeknél a nyaralás csúcsidőszaka az augusztus lesz. Az üzletekben már intenzíven reklámozzák a grillezéshez szükséges termékeket, amitől a belső fogyasztás fellendülését várják. Az export ugyanis nem a várt ütemben bővül, Kína ugyanis nagyon sokáig kitartott meglévő készleteivel és gyorsan emeli baromfihús-előállítását. Az ottani fogyasztást erősen visszafogta az árak emelkedése is.

Mindez a magyarországi sertésátvételi árakra is hatással lesz. A 28. héten (július közepén) 586 forintot fizettek az "E" minőségű sertés kilójáért hasított melegsúlyban, ami ugyan 25 százalékkal volt magasabb a tavaly ilyenkorinál, de a 27. hetihez képest már fél százalékot sem emelkedett. Lehetséges, hogy az augusztusi grillszezon - párosulva a kínálat csökkenésével - rátesz még pár forintot az átvételi árra, de korántsem biztos, hogy így lesz. Valahol a csúcs közelében jár már az ár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?