21 °C Budapest

Kifakadt az ország tanára: a helikopterszülők miatt nincs jövője a gyerekeknek

2018. október 16. 16:30

Jocó bácsi, azaz Balatoni József, a XV. kerületi Kontyfa Általános Iskola tanára nem egy hétköznapi pedagógus. A köztudatba egy tévés vetélkedő által robbant be, diákjai iránti szeretete és az oktatás megreformálására irányuló törekvései miatt hamar nagy népszerűségre tett szert. Az azóta regényíróvá avanzsált történelemtanár a Portfilio Öngondoskodás 2018 című konferenciaájának nyitóvendégeként ezúttal a diákok öngondoskodásáról beszélt.


Az öngondoskodás és tudatosság kérdése kiemelt jelentőségű a diákok esetében, számtalan alkalommal ugyanis a tizenéveseknek olyan hosszú távú döntéseket kell meghozniuk a jelenben, amelynek következményeit egyelőre nem ismerik. Senki sem tudja például a tanár szerint, hogy tíz év múlva szükség lesz-e könyvelőkre, a diákoknak azonban most kell dönteniük a karrierjükről. Ehhez olyan fokú tudatosság kell, amellyel nem csak a diákok, de sok esetben a felnőttek sem rendelkeznek.

Jocó bácsi mindenekelőtt azt a kérdést tette fel: öngondoskodóak-e a diákok? Nem csupán elméletben volt kíváncsi a kérdésre, meg is kérdezte diákjait. A válasz meglepően egyértelmű volt. Míg a diákok nagyon könnyen választ tudtak adni arra, hogy miképp gondoskodnak magukról rövid távon (leginkább a zsebpénzzel való gazdálkodást emelték ki), a hosszú távú öngondoskodás fogalmával egyáltalán nem voltak tisztában.

A történelemtanár szerint ez cseppet sem meglepő, hiszen a diákok otthon sem találkoznak az öngondoskodás formáival. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a szülők napról-napra élnek, ami ugyan sajnálatos adottság, sokszor azonban jelen van a nem tudatos pénzügyi magatartás is: a szülők inkább preferálják a fogyasztást a megtakarítások helyett, mondta Jocó bácsi.

Balatoni József a Portfolio Öngondoskodás 2018 konferenciáján (Fotó: Mónus Márton)

Itt jutott el az előadás második kérdéséig: öngondoskodóak-e a felnőttek? Mint ahogy az köztudott, Jocó bácsi gyakran szervez táborokat, amit azonban eddig kevesen tudtak, ezek a táborok sem kizárólag a kikapcsolódást szolgálják, a tanár ugyanis gyakran használja ezeket a táborokat a diákok pénzügyi tudatosságának felmérésére és az önállósodás elősegítésére. Az ilyen táborokban is kiviláglott a tanár számára, hogy a diákok nagyon nagy része önellátásra nem képes - példaként említette, hogy a diákok számára a reggeli szendvics elkészítése is gyakran gondot okoz.

Ennek okát Jocó bácsi a "helikopterszülőségben" látta - a szülők gyakran semmilyen önállóságot nem hagynak a gyermekeknek. Az önállóságra nevelésre nagyszerű alkalom a tábor Jocó bécsi szerint - rendhagyó módon együtt tervezi meg a diákokkal a táborok költségvetését, és közösen járnak bevásárolni. A tanár szerint a gyerekeknek ugyanis érezniük kell, hogy "a vécépapír és a liszt nem magától kerül oda".

Az előadás harmadik, és talán legelőremutatóbb része a vállalatok szerepét taglalta. Jocó bácsi kifejtette, hogy ő tanárként csupán állami megbízást hajt végre, amely "annyiból áll, hogy Mohácsi vész: 1526.08.29". Ez a fajta tudás azonban a munkaerőpiacon a legkevésbé sem használható, így a vállalatoknak is elemi érdeke, hogy az oktatási rendszer versenyképesebbé váljon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tapasztalatai szerint azonban a vállalatok, bár megtehetnék, nem közvetítik igényeiket az iskolák felé, nem kommunikálják, hogy valójában mire van szükségük, ennek eredménye pedig az, hogy a diákok nagy tárgyi tudással rendelkeznek, önellátásra azonban teljesen alkalmatlanok. Ennek megoldása nem más, minthogy a vállalatok szorosabbra fűzik kapcsolataikat az iskolákkal, a támogatás pedig nem csupán anyagilag lehetséges.

A tanár szerint előremutató lenne, ha a vállalatok beengednék a diákokat a gyártósoraikra, mítingjeikre, miközben a tanárokat rendszeresen informálnák a munkaerőre vonatkozó igényeikről. Jocó bácsi véleménye szerint ez mindenki számára kifizetődő lenne. Előadásában kiemelte:

Sokkal könnyebb alakítani egy diákot, mint egy harminc éves munkavállalót a maga beidegződéseivel!

A diákok tudatossá nevelésében természetesen az iskolarendszernek is nagy szerepe van. Az előadó üdvözölte a 2020-as alaptantervbe beiktatott pénzügyi ismereteket, ugyanakkor megjegyezte, hogy az ő diákjainak már évek óta vállalkozói terveket is kell készítenie az órákon, amely - elmondásai szerint - szemmel láthatóan tudatosabbá, önállóbbá tette őket.

Innovatív gondolatokból tehát nem volt hiány Jocó bácsi előadásán. A tanár szerint ugyanakkor itt nem csak arról van szó, hogy megújul-e az oktatási rendszer, vagy nem, ugyanis a diákok önellátása makrogazdasági jelentőséggel is bír, ezért a szülőkön és diákokon kívül a vállalatoknak is elemi érdeke az önállóságra való nevelés.

Mi szívunk, ha robotokat nevelünk: pedagógusok, szülők, és munkaadók is. Most kell tennünk valamit, mert lassan felnő egy generáció, ami semmire sem alkalmas.

- zárta előadását Balatoni József.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm