Kína inkább kevesebb disznóhúst eszik, de ne az USA segítse ki a bajból!

agrarszektor.hu
Kína inkább átáll a csirkeevésre, de ha az összes disznóját le kell vágnia, akkor sem kér az USA sertéshúsából. Ez a kemény ellenállás szabályosan meglepte az Egyesült Államok farmereit, akik már dörzsölték a markukat az afrikai sertéspestis ázsiai terjedése miatt. A várt zsíros üzlet elmaradt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Június elsejével további 25 százalékpontos vámtarifa-emelést hajt végre Peking, válaszul Trump májusi vámemeléseire. Ezzel a megemelt vámtételek már elérhetik a 70 százalékot is - a friss vagy hűtött disznóhús esetében mindenképpen. Kína ebben az évben már lemondott egy 53 tonnás sertéshúsrendelést február végén, 999 tonnát március 21-én és 214 tonnát április 18-án. Most pedig a vámemeléssel együtt 3247 tonna rendelését vonta vissza.

A disznóhús visszautasítása szabályszerűen meglepte az amerikaiakat, ugyanis az afrikai sertéspestis mostanra gyakorlatilag letarolta az ázsia nagyhatalom sertésállományát, és már Hongkongban jár. A vírus minden fertőzött egyeddel végez, a többi állatot pedig az emberek ölik le, hogy a terjedését fékezzék. Mindebből az következett az amerikai farmerek számára, hogy Peking bizonyára növelni fogja a beszállított sertéshús mennyiségét, hiszen a hazai előállítás messze nem fedezi az igényeket. (Ez így is lesz, de ebből leginkább Európa húz hasznot. A baromfihús mint helyettesítő termék szintén profitál az ázsiai válságból.)

Kína a világ legnagyobb sertéstartó és -fogyasztó nemzete, a vámháború előtt 6,5 milliárd dolláros exportpiacot jelentett az Egyesült Államok számára, ezzel az USA második legnagyobb sertéshús-felvevőjének számított. Most azonban Peking megmakacsolta magát, és szemmel láthatóan nem siet folytatni a kereskedelmi trágyalásokat Washingtonnal.

A múlt héten az USA agrárminisztériuma (USDA) bejelentette, hogy egy monitoringprogram keretében megkezdi az ország sertésállományának afrikai sertéspestisre való tesztelését. Ezen felül Kanadával és Mexikóval közösen kidolgoznak egy cselekvési tervet, melynek segítségével a lehető leggyorsaban helyre tudják állítani a három ország közti kereskedelmet és állatmozgásokat, ha kitörne a vírus.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?