Kukorica: az amerikai pánik a tőzsdén keresztül mindenkit elér

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államokban 34 millió tonna kukorica hiányozhat a raktárakból az idei szezon végén. Évtizedek óta nem volt ilyen gyenge a szezonkezdésük, mint most. Bár másutt nem várható terméscsökkenés, az amerikai pánik a tőzsdén keresztül mindenhová elér. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az ijedtség egészen a betakarításig kitart.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az USDA keddi jelentésében jelentősen csökkentette a világ várható kukoricatermését 2019/20-as szezonra. Ez bombahír lehetne, de akik követik az eseményeket, azokat nem lepte meg. A számok mögé nézve látszik, hogy mindez az USA várható termésének kb. 34 millió tonnás csökkenése miatt következett be. Az amerikai farmerek ugyanis júniusra még mindig alig 82 %-on állnak kukoricavetéssel, szemben a korábbi 99 %-os átlaggal. Ezért az USDA meglépte azt, amit az elmúlt közel harminc évben talán csak egyszer tett meg: mind a vetésterületet, mind a várható hozamot alacsonyabbra várják.

Az árak ennek megfelelően Chicagoban nagyon megugrottak, amint az a barchart.com ábráján is látszik. A folyamat immár négy hete tart, és a rossz hírek folyamatos érkezése csak erősíti.

Ami miatt nem árt az óvatosság: az USDA szerint másutt nem csökken a várható termés, sőt Argentínában és Brazíliában emelték is a várható eredményeket. Immár a brazilok 2018/2019-es termésmennyiségét 101 millió tonnára teszi az USDA. A helyi adatok alapján ez még ennél nagyobb is lehet, ők 1,76 millió tonnával emelték a várható termés mennyiségét.

EZ IS ÉRDEKELHET
2015 június-júliusában és 2016 júliusában is volt egy hasonló nagy ugrás az árakban, ám ezek néhány hét alatt vissza is tértek egy alacsonyabb szintre, körülbelül oda, hol május közepén voltak. Persze nem biztos, hogy ez most is bekövetkezik, hiszen ha a magas árak miatt csökken az USA versenyképessége a világpiacon, akkor a szűkülő kínálat erőteljes korrekciót hozhat a belpiaci árakban is.

Bidló Gábor, Budagabona Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?