Lassan egy kisiskolás is képes lesz traktort vezetni? Új technológia hódít a földeken

A precíziós technológia egyik nagy előnye, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján úgy dolgozik, ahogy előtte a felhasználó beprogramozta. Ezt kihasználva egy újszerű és sokak számára elképzelhetetlen dologgal rukkolt elő a bajai AgropPilot Kft., amely június közepétől a japán Topcon termékek kizárólagos hazai forgalmazója lesz. A cégnél ugyanis elérhető lett egy új precíziós funkció, az automatikus táblavégi forduló, amelynek a lényege, hogy a traktor, a kombájn vagy az önjáró permetező önmagát fordítja meg a tábla végénél, majd halad tovább a szántóföldön. Meddig tarthat vajon a digitális forradalom a mezőgazdaságban? Lehet, hogy lassan már gépkezelőre sem lesz szükség, olyan szinten automatizált lesz minden eszköz?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megállíthatatlan a precíziós eszközök terjedése és fejlesztése a mezőgazdaságban, a bajai AgroPilot Kft. - amely június közepétől a Topcon termékek kizárólagos hazai forgalmazója lesz - ugyanis egy szinte lehetetlennek tűnő funkcióval, az automatikus táblavégi fordulóval bővítette kínálatát. Az új funkció során a rendszer kiszámítja a paraméterezésnek megfelelő ideális fordulási útvonalat, a fordulási irány megváltoztatása pedig mindössze egy gombnyomás a munkaképernyőn. Ha mindez még nem lenne elég a gépkezelő maga tudja beállítani, hogy hányadik sorra forduljon a rendszer, ami akár menet közben is módosítható.

Az automatikus táblavégi forduló egy komoly kényelmi funkciót jelenthet a gazdák számára, hiszen sokkal pihentetőbb egy nagyrészben automatizált rendszerben dolgozni, így a felhasználó termelékenysége és hatékonysága is nőhet. Másrészről, a precízen kalkulált fordulások következtében a gép minden egyes fordulóban pontosan a kívánt helyre érkezik, így már a sor kezdeténél sem lesz kihagyás, vagy ráfedés. A funkció használatával nem csak időt és üzemanyagot, de gép amortizációt is megtakaríthat a gazda. Jelenleg olyan gyorsan terjed a precíziós technológia és a digitalizáció a mezőgazdaságban, hogy lassan már szinte minden eszköz automatizált lesz. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy meddig lesz még szükség gépkezelőre, hiszen ha tartósan megmarad a most jellemző munkaerőpiaci trend, és nem sikerül betölteni az állásokat, akkor a piaci kereslet még jobban indokolttá teszi majd a technológiai fejlődést.

A precíziós technológiának nagy előnye, így az automatikus táblavégi fordulónak is, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján úgy dolgozik, ahogy előtte a felhasználó beprogramozta. Nem fárad el, nem zavarják a rossz látási viszonyok, így minden munkaműveletet a megfelelő időben és munkaminőségben lehet elvégezni. Amennyiben például a tikkasztó hőség nem teszi lehetővé a nappali permetezést, az akár 2 centiméter pontosságú automata kormányzás - főleg automatizált fordulással kiegészítve - éjszaka is a nappalival megegyező munkaminőséget és területteljesítményt biztosít és egyben tehermentesíti a gépkezelőt is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?