Légi támogatás minden földi művelethez

agrarszektor.hu
2012 óta engedélyezett a drónok széleskörű használata Franciaországban. Az alacsony magasságban készült légi felvételek a mezőgazdaságban is hasznosnak bizonyultak. A repülő szerkezetek centiméteres pontossággal képesek az adatokat rögzíteni. Kiválóan kiegészítik a műholdas képeket és hozamtérképeket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A műholdakhoz képest a mezőgazdasági drónok abszolút előnye, hogy nem zavarják őket a működésükben a felhők. A több éven át gyűjtött, műholdas adatokból viszont jól lehet következtetni a talaj tápanyag-szolgáltató képességére. A két technika kiválóan kiegészíti egymást.


Mi mindenre jó a drón?

Drónokat tudunk használni
• az optimális tápanyag-mennyiség kiszámításához,
• a biomassza alakulásának követésére,
• egy mezőgazdasági berendezés hibáinak feltárására (pl. vetési vagy öntözési hibák),
• gyomok, illetve kártevők, betegségek korai detektálására,
• klorofilltartalom és tápanyag-ellátottság megállapítására,
• víznyomás vagy vízhiány diagnosztizálására,
• vadkár felmérésére,
• erdőben a beteg fák feltérképezésére.

A mérést igénylő műveleteknél a gépeket szenzorokkal kell felszerelni. Jelenleg olyan érzékelőket fejlesztenek, amelyek képesek a nyomelemeket hiányát is jelezni, vagy hőtérképek készítésével a vízszükségletet segítik meghatározni. Már létezik olyan drónirányító szoftver, amelyik magától kiszámolja, melyik az a legrövidebb berepülési útvonal, amelyikkel a legnagyobb területi lefedettség érhető el. A szoftver a fölszállástól a földet érésig irányítja a gépmadarat. A kutatók terveiben már olyan robotok végzik a földi növényvédelmet, amelyeknek drónok adják az utasítást a foltkezelésre. A technika már ma is rendelkezésre áll, de időben elkülönül a felmérés, az adatfeldolgozás, a tervezés és az anyagkijuttatás.


Mennyibe kerül?

Egy profi drón, az irányításához szükséges pilótaképzés, illetve az adatok feldolgozásához szükséges szoftver ára együttesen elérheti a 30 000 eurót (9,3 millió forintot) is Franciaországban. Ezt egyelőre csak a nagyobb cégek, illetve az erre a szolgáltatásra specializálódott vállalkozások engedhetik meg maguknak. A felmérési szolgáltatások 10-15 euróba is kerülhetnek hektáronként. Ha az így nyert információk révén csökkenteni lehet a tápanyagbevitelt, vagy a növényvédelemre fordított költséget, akkor a szolgáltatás kifizetődő lehet.

Magyarországon már 250 ezer forintért kínálnak olyan quadkoptert, amelyik mozgófejes, 2D-s, rezgéscsillapított kamerával és élőkamera-képes távirányítóval rendelkezik, a repülését intelligens elektronika és a GPS- alapú pozíciótartás segíti. A hasonló gépek repülési ideje egy feltöltéssel 20-30 perc, a távirányító hatótávolsága terepviszonyoktól függően elérheti az 1 km-t is. Képesek a lemerülésük előtt visszaszállni a kiindulási bázisra, és akkor is hazarepülnek, ha elvész az irányító és a drón közötti kapcsolat.

Egy egymillió forintos gép minden paraméterében különbözik az előbbitől: igényesebb anyagból épül, a kamerája 360 fokos, körbeforgó, Ultra HD felbontású, 4K-s eszköz, navigációs rendszere több műholdas rendszerhez pozícionál, nagyobb a hatótávolsága, a teherbírása, jobb az akkumulátora és gyorsabban feltölthető. A kínált technikai megoldások szédületes tempóban fejlődnek, miközben az árak csökkennek. Hamarosan bármelyik gazdaság számára elérhető lesz a műveletek légi támogatása.

(Források: Farmer Weekly, február 13. 2018. és Terre-net media 2017. március 23.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?