Lisztériás zöldségek: 29 ezer tonna terméket hívtak vissza

MTI
Több, mint 29 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket von ki a forgalomból a Greenyard vállalat. A termékek visszahívását azért rendelték el, mert fennáll a veszélye, hogy azok a lisztéria baktérium erőteljes változatával szennyeződtek a cég bajai hűtőüzemében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összesen 29,1 ezer tonna gyorsfagyasztott terméket hívott vissza eddig a Greenyard - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Azokat a zöldségeket és zöldségkeverékeket vonják ki a forgalomból, amelyeket 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott a cég bajai hűtőüzeme. A termékeket azért kellett visszahívni, mert fennállt a gyanú, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium erőteljes változatával szennyeződtek.

A hatóság tájékoztatása szerint a ténylegesen visszagyűjtött mennyiségről - mivel a termékek egy részét azóta már felhasználták - az eljárás későbbi szakaszában várható pontos adat. A cég termékeit külföldön más élelmiszerekbe is bedolgozták. A Magyarországon kívül forgalomból kivont termékek mennyiségéről a külföldi társhatóságok rendelkeznek információkkal, amelyekről a Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesül.

Mint ismert, a Nébih július 5-én közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a lisztéria lehetséges jelenléte miatt. A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették. A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard magyarországi üzemében történt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?