Már Brüsszel is kíváncsi az élelmiszerek minőségére

agrarszektor.hu
Az azonos márkanév alatt futó termékeknek azonos összetételűnek kell lenniük. Az Európai Bizottság az élelmiszercsalás elleni küzdelemmel és az élelmiszer-minőséggel foglalkozó tudásközpontot hozott létre, amely kedden megkezdheti munkáját - közölte az uniós bizottság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elsőként a szlovákok kongatták meg a vészharangot 2011-ben. Ezt követően hazánkban és Csehországban is számos, jól dokumentált vizsgálatot folytattak a nemzetközi forgalomban kapható élelmiszerek minőségével kapcsolatban. Az eredmény lesújtó volt: a Nyugaton azonos márkanév alatt forgalmazott termékek minősége különbözött a Európa keleti felébe szánt termékekétől. Magyarországon 2017-ben végeztek utoljára átfogó vizsgálatot, a 96 termék harmadában érzékszervi és összetételbeli különbséget is találtak a bírálók. A gyártók ezt sokáig a fogadó országok speciális ízlésével, eltérő igényeivel magyarázták. Több mint hat évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az ügyben előrelépés történjen.

A most felállított tudásközpont össze fogja hangolni a piacfelügyeleti tevékenységeket, egyebek mellett az uniós piacokon ugyanolyan csomagolásban és márkajelzéssel forgalmazott élelmiszerek összetételének és érzékszervi jellemzőinek vizsgálatát. Riasztási és információs rendszerként fog működni élelmiszercsalás esetén. Össze fogja kapcsolni egymással a tagállamok és az uniós bizottság információs rendszereit, egyebek mellett az egyes élelmiszer-ipari termékek összetételét tartalmazó adatbázisokat. Feladatai közé fog tartozni továbbá, hogy hírleveleket, interaktív térképeket, adatbázisokat és rendszeres jelentéseket készítsen, és hogy ezeket az információkat közzétegye - adta hírül az MTI.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?