Már nem vásárolunk földet: 70 százalékkal esett a forgalom

agrarszektor.hu
A "Földet a gazdáknak" program véget ért, a gyakorlat pedig visszaigazolta, hogy a magyar földforgalmi szabályozás valóban korlátozza a tulajdoncserét. Az adásvételek száma 31 százalékkal, az értékesített terület nagysága 70 százalékkal csökkent egyetlen év alatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A termőföldpiac - a földárverések 2016. őszi megszűnését követően - tavaly látványosan szűkült. Az OTP Termőföld Értéktérképe alapján az adásvételek száma megelőző évi 56 ezerről 2017-ben 39 ezerre, azaz 31%-kal csökkent. A tranzakciószám Zala megye kivételével (ahol 8%-os növekedés ment végbe) mindenhol csökkent, Jász-Nagykun-Szolnok megyében például 62%-kal, de a legkisebb visszaesést elkönyvelő Nógrádban is 19%-kal. A föld értékének alakulását az alábbi ábra szemlélteti.

 

A föld értéke (Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép)

Tavaly nagyjából 50 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost adásvétel során. Az értékesített földterület 70 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva  Mivel a tranzakciószám ennél jóval kisebb mértékben esett vissza, az történt tehát, hogy átlagosan jóval kisebb területek kerültek eladásra. Az értekesített hektárok számában a legnagyobb visszaesést a korábban legnagyobb tulajdonosváltást átélt Fejér megyében tapasztalhatjuk. Megjegyezzük: a megyét nemcsak földminősége, de Budapesthez való közelsége és kiváló infrastruktúrája is vonzóvá teszi az új magyar agrárelit számára. A térségben nem sok szabad mozgástér maradhatott a földpiacon.

Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgató helyettese kiemeli: a termőföld az elmúlt csaknem két évtizedben stabilan növelte értékét: "Egy hektár 2010-ben vásárolt termőföld átlagosan bőven kétszeresére (125%-kal) növelte értékét 2017-re. Ugyanezen idő alatt egy átlaglakás harmadával (30%-kal) drágult. Nincs okunk feltételezni, hogy a közeli jövőben megállna a termőföld árak emelkedése, ami így továbbra is biztos befektetés maradhat" - vélekedett a szakember.

A föld jó befektetésnek bizonyult
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?