Megakadályozták a botrányos tojásbáró magyarországi terjeszkedését

agrarszektor.hu
Termelői összefogással sikerült megakadályozni, hogy a német tojásbáró több Vas megyei településen óriás tojótyúkfarmokat hozzon létre. A beruházások tönkretehették volna az egész hazai tojáságazatot - írta meg a Magyar Nemzet, amit az agrárszektor.hu saját információval is kiegészít.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Vas megyei Mikosszéplakon 900 ezer tyúk tartására alkalmas tojófarmot hozott volna létre a "tojásbáróként" emlegetett  német befektető. A beruházások mögött az a Stefan Pohlmann áll, akinek apjátkorábban Németországban és az Egyesült Államokban is eltiltották a nagyüzemi állattartástól. Anton Pohlmann az 1996-ban bekövetlezett eltiltásáig Európa legnagyobb tojásbeszálltójának számított. Fia, Stefan Pohlmann, a Bayern-Ei tulajdonosa,

2015-ban került vizsgálati fogságba, miután 2014-ben több száz ember került kórházba a szalmonellával fertőzött tojásai miatt, és egyikük meg is halt.


Az ügy  tavaly februárban még a bíróság előtt volt, miután kiderült, hogy nemcsak a cég alkalmazottai tettek hamais tanúvallomást, de a hivatalok is tudtak a szalmonellás tojásokról, az ellenőrzések időpontjáról pedig értesítették a vállalkozót. Az ügy egyre inkább az élelmiszerbiztonság és a hivatalok munkája körül kezdett el forogni,  még Horst Seehofer szövetségi belügyminisztert is kihallgatták, aki tavaly év végén lemondott posztjáról.

Ehhez képest 2018 augusztusában már arról írt az agrárszektor.hu, hogy Pohlmann 10 millió euró (bő 3 milliárd forint) befektetésével egy 900 ezer tojótyúk tartására alkalmas megtelepet hozna létre Magyarországon. A tojásbáró először 2000-ben szerette volna megvetni a lábát a magyar piacon, akkor a Tolna megyei Szedres, Bikács és Kajdacs térségében terveztek egy többmilliós állományú tojótelepet. A beruházás azonban - többek között a helyiek ellenkezése miatt - végül meghiúsult.

A tojáságazati szereplők információgyűjtései nyomán most az is kiderült, hogy a mikosszéplaki létesítmény mellett még két másik telepet terveztek: Mezőörsön egy 450 ezres, Kenyeriben peduig még egy 900 ezres állományú telepet. A beruházások megvalósulása a hazai, jellemzően kis- és közepes termelőket gyakorlatilag tönkretette volna, mivel a jelenlegi nagyüzemi termelésben megközelítőleg négymillió tojótyúkot tartanak, a hazai tojásfogyasztás 75-80 százalékát fedezve. Kertész Tamás, a Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatója közölte:

a Farm Tojás-csoport kivásárolta a beruházások megvalósítására és a tojófarmok működtetésére létrehozott Duna Tojás Kft.-t, valamint a telepeknek szánt területeket is.

"A lépéseknek köszönhetően a giga­beruházás már biztosan nem valósul meg. Ez nem csak a hazai termelők védelme érdekében kiemelkedő eredmény, a tojófarmok ugyanis a településeken élők mindennapjait is megkeserítették volna" - ismertette Kertész Tamás. A szakember szerint a beruházások éppen akkor tették volna tönkre a hazai tojástermelést, amikor az ágazat végre kedvező pályára állt. Emlékeztetett: a legfrissebb statisztikai adatok szerint a magyar tojásimport az elmúlt időszakban 36 százalékkal csökkent, jelenleg nagyságrendileg mindössze 300 millió darabra lehet becsülni éves szinten.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03