Meggy: bejött a prognózis

agrarszektor.hu
A napokban megkezdődne a meggyszüret, azonban erre sok helyütt nem a szokott módon kerül sor, mivel a virágzás idejére eső égető aszályt követően rövid időre sűrűsödött a hatalmas mennyiségű csapadék - derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei termést az idén az aszály és az azt követő csapadékosabb idő egyaránt befolyásolta, ugyanakkor stabil piaci körülményekre számítanak az ágazati szereplők. A FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Alma Terméktanács közös prognózisa szerint az idén 60 ezer tonna körüli termést szedhetnek a termesztők, ami jelentősen elmarad a tavalyi 90 ezer tonnás rekordközeli mennyiségtől - írja a Magyar Nemzet. A szervezetek szerint ugyanakkor még meglehetősen képlékeny a terméskilátásokra vonatkozó előrejelzés mind Magyarországon, mind az európai versenytársaknál.

A friss árprognózis szerint a hazai gazdálkodók az átlagosnál 15-30 százalékkal magasabb áron értékesíthetnek a szezon elején.

Hazánk Európa legnagyobb meggytermesztő országai közé tartozik, átlagosan 70 ezer tonna meggyet szüretelnek a helyi gazdálkodók. A kontinens legnagyobb piaca a lengyel, 150-200 ezer tonnás átlagterméssel, őket követi Szerbia, 80-90 ezer tonnával. Számottevő mennyiséget termesztenek még Németországban, ám a termőterület évről évre csökken, 15-20 ezer tonna a betakarított mennyiség.


A magyar piaci viszonyokat ezért nagyban befolyásolja az említett három ország. A szerb gazdák jó termésre számítanak, az ültetvényeket elkerülték a tavaszi fagyok. Németországban átlagos termés várható. A legnagyobb, lengyel piacon ugyanakkor jelentős a bizonytalanság. Ennek oka, hogy kiterjedtebb fagyok érték a gyümölcsösöket. Egyelőre annyit látnak a szakemberek, hogy a rekordalacsony hetvenezer tonnánál több, ám a rekordmagas 200 ezer tonnánál jóval kevesebb termés várható.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Hazánkban a virágzás idején a száraz­ság, elsősorban a légköri aszály, majd a virágzást követően a borongós és csapadékos időjárás miatt átlag alatti termésre lehet számítani, ami a tavalyitól 30-40 százalékkal is elmaradhat. Az agrárszektor.hu már május elején bemutatta ezt a helyzetet:

EZ IS ÉRDEKELHET

A terméskilátások - az azóta is folyamatosan tartó gyümölcshullás miatt - az utóbbi egy-két hétben kismértékben tovább romlottak. Ugyanakkor a piaci körülmények kiegyensúlyozott szezont vetítenek előre, a kereslet némileg magasabb lehet. Ennek oka, hogy Magyarország évi átlagos 70 ezer tonnás meggyterméséből nagyjából húszezer tonna megy exportra és ötvenezer tonna a belső piacainkra.

Friss gyümölcsként mindössze a termés 5-8 százalékát értékesítik, a többit feldolgozzák:

jellemzően befőtt és mirelit termék készül a gyümölcsből. A kivitelünk döntő többségét a német gyártók dolgozzák fel. A piaci stabilitáshoz hozzájárulhat az is, hogy az európai raktárakban nincs felhalmozott lé- és sűrítménykészlet, ám ezekből hiány sincsen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?