Mégis csak lesz vámháború az USA és Kína között

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államok 25 százalékos vámmal sújt 50 milliárd dollárnyi kínai importterméket, és további termékeket is megvámolnak, ha Kína ellenlépéseket tesz. Márpedig tenni fog, Peking efelől nem hagyott kétséget. Milyen hatása lesz ennek a világgazdaságra? Neves gazdasági elemzőházak véleményét adta közre az MTI.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"A szellemi tulajdon és technológiák ellopását," valamint más tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat nevezett meg indoklásként a Fehér Ház, amikor közölte: 50 milliárd dollárnyi termék esetében emeli 25 százalékra a vámtarifát, ebből 34 milliárd dollár értékben már július 6-tól életbe lép az intézkedés. A maradék 16 milliárd dollár esetében még folynak az egyeztetések.

Londoni pénzügyi elemzők szerint csekély, de azért nem teljesen elhanyagolható az egyes kínai termékcsoportokra pénteken bejelentett amerikai intézkedés hatása. Az Oxford Economics közgazdászainak szimulációs modellje abból indul ki, hogy Kína válaszlépésként szintén 50 milliárd dollár értékű termékkörre emeli meg hasonló mértékben a vámokat. A számítások végeredménye szerint ebben az esetben az amerikai és a kínai gazdaság növekedése 2018-ban és 2019-ben 0,1-0,2 százalékponttal maradna el a vámintézkedések nélkül elérhető ütemtől. Két ekkora gazdaság esetében azonban már ez a különbség is számít, és az ebből eredő bizonytalanság megterheli az üzleti bizalmat és a beruházásokat. Az Oxford Economics londoni elemzői szerint mindemellett

a kínai politikától ezúttal csak korlátozott ellensúlyozó lépések várhatók, aminek oka, hogy Peking hozzáállása a növekedési célokhoz az elmúlt időszakban átalakult.
A boxmeccs sérülésekkel járhat

A hangsúly a mennyiségről a minőségre, a pénzügyi kockázatok és a hitelkiáramlás növekedésének mérséklésére került át. Ráadásul a kínai GDP növekedési üteme az első negyedévben 6,8 százalék volt, alaposan meghaladta a 6,5 százalék körül meghatározott hivatalos célszintet. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő szintén Londonban ismertetett gyorselemzése viszont arra a következtetésre jut, hogy az amerikai vámintézkedések és az azokra adott kínai válaszlépések világkereskedelmi kihívást jelentenek, tekintettel arra, hogy

az Egyesült Államok más partnerekkel is egyre élesebb kereskedelmi konfliktusba keveredik. A Moody's szerint a folytatódó "adok-kapok" lépések gyengítik a fogyasztói bizalmat és csökkentik az üzleti szektor beruházási aktivitását,

ez pedig a vámintézkedések másodlagos hatásaként már a világgazdaság jelenlegi, robusztus növekedési lendületét is fékezi. Az Egyesült Államok június 1-én az Európai Unióból, valamint a Kanadából és Mexikóból érkező acélra 25 százalékos, az alumíniumra 10 százalékos vámot vetett ki. Ezért a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői az euróövezeti kilátásokról összeállított új tanulmányukban közölték: a valutaunió hazai össztermékének idei átlagos bővülésére szóló prognózisukat az eddigi 2,4 százalékról 2,1 százalékra, jövő évi növekedési becslésüket 1,9 százalékról 1,7 százalékra rontották. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint

az euróövezet különösképpen ki lenne téve egy esetleges globális kereskedelmi háborúnak, tekintettel arra, hogy az exportból származik az összesített valutauniós GDP 30 százaléka.

EZ IS ÉRDEKELHET
(Ez az amerikai hazai összterméken belül exportrészesedés kétszerese.) A kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken tartott sajtóértekezletén leszögezte, hogy a washingtoni döntést azonnali kínai ellenlépés követi. A vámháború azonnali hatással lesz a globális mezőgazdasági termékforgalomra, mivel az USA-ból jelentős mennyiségű szója, sertéshús, illetve feldolgozott termék lép az ázsiai ország piacára. Kína eddig 128 termékre vetett ki büntető vámot válaszlépésként az acél- és aluminiumipar érdekeit sértő intézkedésre, összesen 3 milliárd dollár értékben. Ebből 84 élelmiszer vagy mezőgazdasági alapanyag, köztük sertéshús. Mexikó pedig nem rég, június elsején emelte meg vámtarifáját a sertéshúsra - szintén az acél- és alumínium termékekre szabott amerikai vámok miatt. Európa pedig július elsejétől kíván hasonló ellenlépéseket tenni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?